10 let od vpisa “Prazgodovinskih kolišč okoli Alp” na UNESCO seznam svetovne dediščine

V letu 2021 arheologija praznuje svoj jubilej! Pred desetimi leti, 27. junija 2011 so bila “Prazgodovinska kolišča okoli Alp” vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine. Vpis obsega izbor 111 edinstvenih prazgodovinskih območij v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Italiji, Sloveniji in Švici, ki skupaj predstavljajo transnacionalni serijski vpis svetovne dediščine. 111 izbranih območij predstavlja več kot 1000 drugih odkritih območij iz obdobja neolitika in bronaste dobe. Ob deseti obletnici njihovega vpisa se bodo okoli Alp odvili številni dogodki.

“Prazgodovinska kolišča okoli Alp” so izjemnega pomena za razumevanje in poznavanje evropskih kultur bližnje prazgodovine. V 19. stoletju so se učenjaki zavedeli, da ima zgodovina človeške vrste in civilizacij večjo kronološko globino, kot so predvidevali antični zapisi in verska besedila. Spoznanje, da je človeška vrsta sočasno obstajala z že izumrlimi živalskimi vrstami, je pomenilo rojstvo prazgodovine. Leta 1854 so zaradi začasnega znižanja nivoja vode alpskih jezer, ki je bila posledica sušnega obdobja, luč ugledali koli in večje količine keramike in kamnitega orodja na obalah Züriškega jezera v Švici. Ti enostavno dostopni ostanki naselbin na kolih so bili hitro datirani v obdobje med zadnjo ledeno dobo in Antiko. To je arheologom omogočilo dokazati obstoj neolitskih naselbin v alpskem območju, v času ko so prazgodovinske civilizacije prvič začele z razvojem poljedelstva in vzrejo domačih živali.

Veliko koliščarskih območij je dobro ohranjenih in so izjemne arheološke vrednosti. So odlični laboratoriji za raziskovanje vpliva klimatskih sprememb v prazgodovinskem in kasnejšem času. Ker se nahajajo pod jezersko gladino, v močvirjih in v vlažnih tleh z odsotnostjo kisika, je to omogočilo ohranitev organskih ostankov kot so les, rastlinski ostanki, pa tudi hrana in tkanine. Tudi odpadki in drugi ostanki starodavnih naselbin so bili hitro prekriti z debelo plastjo rastlinskih ostankov in karbonatnih usedlin. V odsotnosti kasnejše poljedelske aktivnosti so bila območja nedotaknjena in do današnjih dni se je ohranilo veliko število arheoloških ostankov. Koliščarska območja so izjemni arheološki arhivi za preučevanje in razumevanje vsakdanjega življenje v neolitiku in bronasti dobi. Iz tega razloga jih je UNESCO vpisal na seznam svetovne dediščine.

V letu 2021 obeležujemo 10 obletnico vpisa z več dogodki na različnih lokacijah okoli Alp, na jezerih in v mokriščih, na interpretacijskih poteh in v muzejih. Pregled skupnih, kot tudi posameznih aktivnosti šestih držav, lahko najdete na spletni strani www.palafittes.org. Do 26. junija 2021 se 111 koliščarskih območij svetovne dediščine predstavlja v zavihku »Countdown«. Pod zavihkom »10 years – 100 stories« (10 let – 100 zgodb) naša virtualna razstava ponuja vpogled na koliščarska območja in vsakdanje predmete, ki so bili tam odkriti.

Splošne informacije
Upravljanje z UNESCO dediščino kolišč je od vpisa na Seznam svetovne dediščine leta 2011 skupna naloga šestih držav članic: Avstrije, Francije, Nemčije, Italije, Slovenije in Švice. Mednarodna koordinacijska skupina UNESCO Palafittes (ICG) je bila ustanovljena, da zagotovi mednarodno koordinacijo. Glavna pisarna je v mestu Basel v Švici in je kontaktna točka za vsa vprašanja in informacije o tej enoti svetovne dediščine.

 

Slovenija

[Fotografija: koliščarski ostanki na Špici, Ljubljana © City Museum of Ljubljana, MGML, G.Babič]

Dve slovenski vpisani območji kolišč se nahajata na Igu, na Ljubljanskem barju. Na širšem območju Ljubljanskega barja je poznanih preko 40 najdišč kolišč. Ta so s prekinitvami poseljevala območje med približno 4500 in 2000 p. n. š. Iz tega obdobja se je ohranilo nekaj bogatih najdb, med drugim bogato okrašena keramika in kipci, ter najstarejše ohranjeno leseno kolo na svetu. Krajinski park Ljubljansko barje je javni zavod, ki skrbi za upravljanje in varovanje celotnega območja, še posebno pa dveh območji kolišč vpisanih na UNESCO seznam. S spodbujanjem sodelovanja z lokalnimi skupnostmi skrbi za ustrezno ohranjanje, zaščito in promocijo izjemne univerzalne vrednosti kolišč. Poleg rednih aktivnosti hidrološkega monitoringa nivoja podtalnice in komunikacije z deležniki, Krajinski park sodeluje z Občino Ig kot vodilnim partnerjem pri vzpostavitvi novega interpretacijskega centra, povezovalne poti in rekonstrukcije koliščarske naselbine na Barju, kjer bo velik poudarek ravno na predstavitvi dediščine kolišč ter naravnih danosti, ki so omogočile njihovo ohranitev. 28. avgusta bo, kot vsako leto, Društvo Fran Govekar na Igu organiziralo Koliščarski dan, kjer bo letos poudarek na koliščarski kulinariki, ter praznovanju 10. obletnice vpisa kolišč na UNESCO seznam svetovne dediščine.

Avstrija

[Fotografija: Raziskovalni potop na kolišču v jezeru Keutschacher, Koroška © Kuratorium Pfahlbauten]
Pet od 111 območij iz enote svetovne dediščine “Prazgodovinska kolišča okoli Alp” se nahaja v Avstriji. Štiri območja so v Zgornji Avstrij, v jezerih Attersee in Mondsee, eno območje pa v jezeru Keutschacher na Koroškem. Težko je oceniti celotno število vseh jezerskih kolišč v Avstriji, saj nekatera morda še nikoli niso bila odkrita, medtem ko so druga že za vedno izginila. Trenutno je poznanih 27 znanstveno raziskanih najdbišč, večina jih pripada kulturi okoli jezera Mondsee iz 4. tisočletja pr. Kr.  Najmlajša najdišča spadajo v obdobje 500 pr. Kr. Največja gostota naselbin je na zahodni obali jezera Attersee. Zanimivo je, da kolišča na jezeru Keutschacher niso bila zgrajena na obali, ampak v nizki vodi sredi jezera. Njihove ostanke je odkril Ferdinand Hochstetter, prvi upravitelj Naravoslovnega muzeja na Dunaju, leta 1864. Temu gre zahvala, da je muzej v svoje zbirke in razstave lahko vključil nekaj redkih in pomembnih koliščarskih najdb. Avstrijska območja, ki so del transnacionalnih enote UNESCO kolišč upravlja Zavod za ohranjanje kolišč, ki ga je ustanovila Republika Avstrija in federativni deželi Zgornja Avstrija in Koroška.

Francija

[Fotografija : Jezero Chalain (Jura). Dokumentiranje neolitskih vlečnih sani © Centre de recherche archéologique de la vallée de l’Ain / P. Pétrequin]
Enajst kolišč vpisanih na seznam svetovne dediščine se nahaja v francski Juri, Savoji in Visoki Savoji, v jezerih Chalain, Clairvaux, Aiguebelette, Bourget, Léman in Annecy. Najstarejše vasi so iz obdobja srednjega neolitika, pred 6000 leti, najmlajša kolišča pa so bila opuščena na prehodu iz bronaste v železno dobo, pred 2700 leti, ko so se v obdobju hladnejše klime in povečanih padavin dvignili nivoji jezerskih gladin in je preplavilo koliščarske naselbine. Pod predsedstvom prefekta regije Auvergne-Rhône-Alpes, država, lokalni upravljalci, različne inštitucije in društva skupaj zagotavljajo zaščito kolišč in ohranjanje njihove izjemne univerzalne vrednosti. Vpis v UNESCO je tudi način kako kolišča in arheološke raziskave približati čim večjemu številu ljudi. Številne začasne razstave, na primer v Nacionalnem Muzeju Arheologije v Saint-Germain-en-Laye, in v muzejih v Lons-le-Saunier (Jura), in v Annecy (Visoka Savoja), predstavljajo izsledke dosedanjih arheoloških raziskav. Prva monografija posvečena koliščem iz Savoje in Visoke Savoje izide konec junija 2021, v izdaji Direction Régionale des Affaires Culturelles d’Auvergne-Rhône-Alpes.

Nemčija

[Fotografija: divja jabolka, starost pribl. 5700 let, Alleshausen-Grundwiesen (Biberach) © Landesamt für Denkmalpflege im RP Stuttgart, U. Maier]
18 vpisanih območij se nahaja v Nemčiji, med zahodno obalo Bodenskega jezera v deželi Baden-Württemberg in obalo jezera Starnberger na Bavarskem. Ta kolišča predstavljajo pomemben del serijskega in transnacionalnega vpisa svetovne dediščine “Prazgodovinska kolišča okoli Alp”. Vzdolž obale Bodenskega jezera se nahaja devet vpisanih območij, šest pa se jih nahaja ob manjših jezerih in v mokriščih Zgornje Švabske. Tri območja na Bavarskem se nahajajo severovzhodno od Landsberg am Lech in na otoku Roseninsel na jezeru Starnberger. Nemški State Monuments Office v Stuttgartu organizira razstavo “Piles, Walls and Cacti” s poudarkom na arheologiji mokrih tal in svetovni dediščini, ki bo na ogled v Garden Fair v mestu Überlingen do 17. oktobra 2021. Druga razstava je v mestu Bad Buchau, v muzeju Federsee Museum z naslovom “Knotted und Sewn Up: Grasses, Bast and Bark – Jacks-of-All-Trades of the Stone Age” in predstavlja nova odkritja na področju arheologije tkanin. Na ogled bo do 24. oktobra 2021. Na Dan svetovne dediščine, 3. julija, bo na sprehajalni poti na otoku Roseninsel organiziran pester in zanimiv program, kjer bodo sodelovali podvodni arheologi, ki bodo predstavljali svojo opremo in kako se raziskuje pod vodo. 23. julija se bo v mestu Pestnecker ponovno odprla kamenodobna vas, s prenovljeno razstavo v paviljonu za obiskovalce, novimi informacijami ter zabavnimi aktivnostmi za vse starosti v zunanjem delu. Poleg tega je obiska vreden tudi kulinarični blog www.palafitfood.com, z novimi tedenskimi vpogledi v lonce in posode kamenodobnih in bronastodobnih kuharjev. Za več navdiha in recepte, pa tudi za informacije o mesečnem kuharskem izzivu, si oglejte Instagram profil @palafitfood.

Italija

[Fotografija: Parco Archeo Natura Fiavé © Soprintendenza per i beni culturali – Trento]
19 UNESCO območij svetovne dediščine kolišč se nahaja v petih italijanskih regijah: deset v Lombardiji, štiri v Benečiji, dve v Piemontu, eno v Furlaniji-Julijski krajini in dve na Južnem Tirolskem. Koliščarski fenomen se razteza med predalpskimi jezeri na severu do padske nižine na jugu. Večina koliščarskih naselbin se nahaja v bližini Gardskega jezera in jezera Varese. Do sedaj najstarejši znani ostanki segajo v zgodnji neolitik, približno 5000 pr. Kr. Med zgodnjo in srednjo bronasto dobo je bilo koliščarsko naseljevanje v porastu. Proti koncu 2. tisočletja pr. Kr koliščarske naselbine v tem delu izginejo. Arheološka izkopavanja so razkrila številne predmete iz brona, rogovja, živalskih kosti, kamna in veliko lončevine. Zaradi izjemnih pogojev, so se ohranile tudi organske najdbe kot je les in tkanine. Visok nivo tehnološkega razvoja koliščarjev v bronasti dobi je postavil temelje za nadaljni kultrni razvoj celotnega območja. Med praznovanjem 10. obletnice vpisa v letu 2021 se bodo odvili številni dogodki: razstave v Benetkah, Brescii, Torinu, ter v mestih Varese, Gavardo, Manerba in Desenzano, koncerti v Polpenazze del Garda, znanstveni sejem v mestu Varese, izobraževalni in izkustveni projekti, eksperimentalna arheologija in otvoritev Archeo-Park Palafitte v mestu Fiavè.

Švica

[Fotografija: pozno bronastodobno najdišče Bevaix, jezero Neuchâtel © Laténium, F. Langenegger]
56 UNESCO koliščarskih območij se nahaja v Švici. Najdemo jih okoli dveh velikih jezer, Ženevskega in Bodenskega, kot tudi na mokriščih, barjih in na obalah manjših jezer vzhodne in severo-zahodne Švice, ter na osrednji švicarski planoti. Tu se je tudi začela “koliščarska mrzlica”, ki se je nato razširila na celotno alpsko regijo. Najdišča kot so Cortaillod, Auvernier, Lüscherz in Arbon, so postala znana onkraj švicarskih meja in celo botrovala poimenovanju celotnih obdobij prazgodovinskih materialnih kultur. “Swiss Coordination Group UNESCO Palafittes” je odgovoren za upravljanje z vsemi švicarskimi območji. Sestavljen je iz predstavnikov 15 švicarskih kantonov z vpisanimi kolišči, predstavnika State Department for Culture in predstavnika Swiss Archaeological Society. Skupaj z ostalimi deležniki, muzeji, zbirkami, švicarsko agencijo “World Heritage Experience Switzerland ” in švicarsko komisijo za UNESCO, bodo švicarski kantoni ob 10. obletnici vpisa na UNESCO seznam organizirali številne zanimive dogodke. Eden večjih, bo 8. mednarodna regata deblakov na jezeru Greifensee, v kantonu Zurich,11.-12. septembra 2021. Za več informacij obiščite koledar prireditev na spletni strain www.palafittes.org .

 

Mobilnostni načrt Krajinskega parka Ljubljansko barje

V mesecu aprilu se zaključuje projekt SmartMOVE v sklopu katerega je nastal tudi Mobilnostni načrt Krajinskega parka Ljubljansko barje.

Krajinski park Ljubljansko barje je eden bolj odprtih tipov zavarovanih območij. Iskanje čim bolj trajnostnih poti in umeščanje vstopnih točk je zato ključnega pomena za trajnostni razvoj tega zavarovanega območja. Veseli smo, da so si partnerji projekta SmartMOVE izbrali tudi območje Krajinskega parka Ljubljansko barje za eno od pilotnih območij. Pri nastajanju tega dokumenta smo sodelovali tudi zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Ljubljansko barje s strokovnjaki Ljubljanskega urbanističnega zavoda, Inštituta za politike prostora in Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Vsem sodelujočim strokovnjakom in partnerjem projekta se zahvaljujemo za sodelovanje.

Slikopisi učencev z Goričkega

Šolarji pomurskih osnovnih šol so na povabilo Javnega zavoda Krajinski park Goričko lahko tudi letos sodelovali v literarnem natečaju Skrivnostni prebivalci Goričkega. V okviru natečaja, ki je potekal že tretje leto zapored, so učenci spoznavali travniške živali in rastline ter se preizkusili v ustvarjanju slikopisov. Med črkovni zapis so tako morali dodati piktograme, ki so jih oblikovali sami.

Prejeta sta bila kar 102 slikopisa iz 10 šol, v ocenjevanje pa se je uvrstilo 85 slikopisov.

Pri ocenjevanju slikopisov je tudi letos sodeloval naš zavod, rezultate natečaja in slikopise pa si lahko ogledate na spletni strani Krajinskega parka Goričko.

Zmagovalkam najboljših slikopisov čestitamo, vsem mladim ustvarjalcem pa izrekamo pohvalo za slikopise, ki so jih ustvarili, saj je bil prav vsak od njih nekaj posebnega.

Kolišča in svetovna dediščina

Ob mednarodnem dnevu spomenikov in spomeniških območij vas vabimo na predavanje z naslovom Kolišča in svetovna dediščina. 111 izbranih območij prazgodovinskih kolišč okoli Alp je bilo leta 2011 vpisanih na UNESCO seznam svetovne naravne in kulturne dediščine, saj odlično ohranjeni arheološki ostanki kolišč v mokrih tleh in jezerih na izjemno natančen način pričajo o obdobju prve stalne poselitve, začetkih poljedelstva in živinoreje na obronkih Alp.

Kaj sploh je svetovna dediščina?
Zakaj točno si kolišča zaslužijo vpis na UNESCO seznam?
Kako res varujemo nevidno dediščino?
In kakšno vlogo ima torej pri tem Ljubljansko barje?

Vljudno vabljeni, da skupaj najdemo enostavne odgovore na kompleksna vprašanja.

Dvorana Centra Ig, 3. nadstropje, Banija 4, Ig

Pričetek predavanja: 18.00, predavanje je brezplačno.

ODPOVEDANO – Barjanski družinski dan: Ni vsaka žaba žaba

Obveščamo vas, da zaradi neugodnih vremenskih razmer napovedani dogodek odpovedujemo.

Nova priložnost za reševanje ugank in spoznavanje dvoživk bo v soboto, 1. 6. 2024, v Naravnem rezervatu Ribniki v dolini Drage pri Igu. Več informacij sledi.

Hvala za razumevanje.

Ljubljansko barje je največji kompleks mokrotnih travnikov, njiv, grmišč, gozdnih ostankov in mejic v Sloveniji. Je neločljivo povezano z vodo. Tu dom najdejo številne redke in ogrožene vrste, med njimi žabe in druge dvoživke. Barjanski družinski dan bo posvečen spoznavanju različnih vrst, ki živijo na Ljubljanskem barju, ter učenja o tem, kako jih varujemo. Mlajši udeleženci si bodo lahko na dogodku izdelali tudi svojo papirnato “žabco”. Vljudno vabljeni raziskovalci vseh starosti. 

Priporočamo pohodno obutev ali škornje.

Aktivnost je del projekta Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov – LIFE AMPHICON. Udeležba je brezplačna.

Obvezne predhodne prijave (info@ljubljanskobarje.si). Število mest je omejeno.

Ogled filma in voden sprehod po Morostigu

V soboto 23. marca ob občinskem prazniku Občine Ig smo izvedli projekcijo dokumentarnega filma Pozabljene in zamolčane vrednote vode. Po projekciji  filma smo obiskovalcem predstavili še nekaj ostalih tematskih poti v Krajinskem parku Ljubljansko barje. Sledil je voden obisk po Morostigu, hiši narave in kolišč. V interpetacijskem centru je posebno pozornost pritegnila predstavitev Ljubljanskega barja od prazgodovine do danes preko zemljevidov projeciranih na maketo Ljubljanskega barja. Mlajše udeležence vodenja je še posebej pritegnil laboratorij, v katerem so se lahko preizkusili kot naravoslovci ali pa kot arheologi. Posebno doživetje je bil sprehod v prazgodovino, na katerem smo iskali pomembne mejnike v zgodovini Ljubljanskega barja. Piko na i sobotnega programa pa so bili cvetoči močvirski tulipani, ki so nas pozdravili v rekonstrukciji koliščarske vasi.

Obiskali so nas naravovarstveniki iz Nemčije

Oktobra lani smo se zaposleni v Krajinskem parku Ljubljansko barje udeležili strokovne ekskurzije na jugu Nemčije. Tam so nas sprejeli kolegi iz naravovarstvene organizacije Landschaftserhaltungsverbände (LEV), ki deluje na širšem območju mesta Ravensburg. Ker si delimo številne izzive in se pogosto soočamo s podobnimi težavami, je bila izmenjava izkušenj zelo koristna. V začetku marca so se odzvali našemu povabilu in nas obiskali v Sloveniji.

 

Ogledali smo si nove mlake, ki smo jih izkopali v okviru aktivnosti za varstvo dvoživk v projektu LIFE AMPHICON. Pri Podkraju smo si ogledali tudi napredek pri izgradnji podhodov, v Naravnem rezervatu Ribniki v dolini Drage pri Igu pa smo jim predstavili načrtovana dela za obnovo vodnih objektov ter aktivnosti za varstvo močvirske sklednice, ki potekajo v projektu LIFE URCA PROEMYS. Izmenjali smo tudi izkušnje v zvezi z obnovo mokrotnih travnikov ter predstavili naše napore za ohranitev metulja barjanskega okarčka.

 

Obisk Slovenije so naslednji dan nadaljevali v Krajinskem parku Radensko polje, pozneje pa še v Dobravi in Jovsih v bližini Kozjanskega parka, pri čemer je bila v ospredju tematika varstva dvoživk in obnove njihovih habitatov.

 

Gostje so bili navdušeni nad številčnostjo populacij dvoživk pri nas, nekatere vrste pa so imeli prvič priložnost srečati v živo. Še posebej dragocena je bila izmenjava izkušenj na področju varstva plavčka, katerih samci so se ravno v dneh njihovega obiska obarvali modro.

 

Prvi primer invazivne navadne amorfe na Ljubljanskem barju

V prvi polovici marca smo zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Ljubljansko barje na območju Verda opazili razrasel grm navadne amorfe, ki sodi med invazivne tujerodne vrste. To je prva znana lokacija te rastline na Ljubljanskem barju. Gre za okrasno rastlino, ki se uspešno razmnožuje s semeni in neodstranjenimi podzemnimi deli. Grm navadne amorfe lahko zraste do višine 3 metrov, listi so spiralno razvrščeni, pernato deljeni in ozkojajčasti. V maju in juniju tvori grozdasta socvetja s številnimi črnoškrlatnimi cvetovi. Po cvetenju se razvijejo približno 1 cm dolgi temnopikčasti stroki s semenom. Ustrezajo ji rastišča na obrežju rek, robovih cest in železnic, ruderalnih rastiščih, gozdnih jasah in gozdnih robovih, kjer lahko tvori goste sestoje in tako preprečuje rast drugim rastlinam.

V dogovoru in s sodelovanjem uporabnika zemljišča v Verdu smo najprej uspešno odstranili zrela semena in nato izkopali celotno rastlino ter odstranjene dele dali v sežig. Iz neodstranjenih podzemnih delov lahko rastlina ponovno zraste, zato bomo očiščeno mesto vsakoletno spremljali in odstranili mlade rastline, ki jih lahko izčrpamo tudi s pogosto večletno košnjo.

Obiskovalci Ljubljanskega barja in lastniki zemljišč, ki v naravi opazite nepoznane in nenavadne rastline, nas lahko pokličete na telefonsko številko 08 20 10 232 ali nam pišete na elektronski naslov invazivke@ljubljanskobarje.si in tako pripomorete k čim hitrejšemu omejevanju invazivnih rastlin. Občani Mestne občine Ljubljana lahko odstranjene invazivne rastline brezplačno oddate v Zbirnem centru Barje, prebivalci ostalih občin pa se o možnostih oddaje pozanimajte v lokalnih zbirnih centrih.

Moja reka praznuje

Ob Svetovnem dnevu voda, v petek, 22. marca, vas v sodelovanju z HUD Karel Barjanski, Tehniškim muzejem Slovenije, Slovenskim društvom za zaščito voda in Zvezo kulturnih društev Vrhnika vljudno vabimo na prireditev Moja reka praznuje 2024.

KDAJ: 17.00
KJE: Dvorana Nikole Tesle v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri
KAJ:

  • Zvočna kopel umetnika zvoka Karla Vizka
  • Kratek dokumentarni film Mateja Vraniča Pozabljene in zamolčane vrednote vode
  • Uvodni pozdravi: direktorja JZ KPLB, direktorice TMS dr. Barbare Jurišič, idejnega očeta prireditve Bojana Čebele
  • Osrednji govorec:  dr. Pavel Gantar, člana Upravnega odbora Slovenskega društva za varstvo voda
  • Nastop Big band Vrhnika

Vstop prost!

Praznujemo z Občino Ig

V  soboto 23. marca, ob občinskem prazniku Občine Ig, v sodelovanju z Občino Ig vabimo na:

9.00: PROJEKCIJO KRAJŠEGA DOKUMENTARNEGA FILMA o Ljubljanskem barju z naslovom Pozabljene in zamolčane vrednote vode ustvarjalca Mateja Vraniča.
Dvorana Centra Ig, 3. nadstropje, Banija 4, Ig

9.45: VODEN OBISK MOROSTIGA; obiskali bomo hišo, pot in kolišče.
Z vodenim obiskom bomo zaključili v središču Iga predvidoma ob 12.45.

Število udeležencev na dogodku je omejeno, zato so obvezne prijave na: vodenja@ljubljanskobarje.si.
Prijava na vodenje vam zagotovi 25-odstotni popust na ceno vstopnice v Morostig!
Vstopnico potrebujete za vstop v hišo in kolišče, kupite jo lahko v Morostigu na dan dogodka.