ljubljansko barje
SLO ENG  

09.06. 2018


Barjanka - kolesarjenje po Barju

V letu 2018 se veliki družini kolesarskih tras Maratona Franja (kronometer, Maraton Franja, mali maraton, preizkušnja za najmanjše, družinsko šolski maraton, štafeta trojk) pridružuje tudi kolesarjenje po Barju, ki smo ga poimenovali BARJANKA. V sklopu Maratona Franja je maraton po Ljubljanskem Barju kolesarski dogodek, ki ima namen predstaviti pokrajino Ljubljanskega barja in obujati spomine na začetek kolesarskih tekmovanj, ko so prve kolesarske dirke še potekale po makadamskih cestiščih.

ŠTART JE OB 8. URI NA KONGRESNEM TRGU V LJUBLJANI

Barjanka poteka po vseh občinah v krajinskem parku in je dolga približno 83 km. Na kolesarjenje po Barjanki se lahko prijavite tubolj zgodnje prijave pomenijo nižjo štartnino.

 

ZANIMIVOSTI OB POTI

Na stranskih poteh bomo prisluhnili utripu barjanskega mozaika travnikov, njiv, mejic in vodotokov. V letu kulturne dediščine bomo iskali sledi prvih stalnih naseljencev. Peljali se bomo nedaleč stran od najdišča najstarejšega lesenega kolesa na svetu.

Prvi postanek si bomo privoščili v Bistri, v Dolini miru, kjer so svoj dom v 13. stoletju našli kartuzijani. Mimo izvirov reke Bistre se bomo zapeljali po sledeh Južne železnice in se povzpeli na staro železniško traso, ki ponuja enega najlepših pogledov na barjansko ravnico.

Po kraškem robu Ljubljanskega barja bomo nadaljevali do Jezera pri Podpeči, kjer nas čaka drugi postanek. Globoko kraško jezero objemajo mokrotni travniki, na katerih uspevajo močvirski tulipani in divje orhideje.

Iz osvežilnega objema kraškega roba se bomo izvili v naročje skrivnostne reke Iške, ki nosi tri obraze. Skozi osrednji del Barja se bomo vrnili na Iški vršaj, na Ig, kjer nas čaka zadnja okrepčilna postaja. Sledi vožnja po sledeh Rimljanov in koliščarjev do UNESCO spomeniškega območja. Zaključni del poti na Barju bomo prekolesarili po Ižanki, po prvi cesti, ki je prečkala Barje.

Pridružite se nam!