ljubljansko barje
SLO ENG  

16.04. 2019


Otvoritev razstave Barjanka na Krakovskem nasipu

Vabimo vas na otvoritev razstave Barjanka, ki bo v torek, 16. 4. 2019, ob 10.00 v preddverju Križank v Ljubljani. Po uvodnih govorih se bomo sprehodili do Krakovsekga nasipa, kjer si bomo ogledali razstavo.


Ob izvirih reke Bistre in skozi nekdanji kartuzijanski samostan, foto: Anže Grabeljšek

Na razstavi Barjanka smo v mavrično kito povezali šport, turizem, naravo, kulturo in izobraževanje. Tako si boste lahko na eni strani razstavnih panojev ogledali čudovite fotografije z lanskoletnega rekreacijsko-kolesarskega maratona Barjanka, na drugi strani pa bodo predstavljeni domiselni predlogi za medaljo Barjanke, skupaj s fotografijami izbranih motivov za medalje. Dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana so si za motive predlog medalj izbrali mozaično pokrajino Barja, značilne barjanske vrste in bogate arheološke najdbe, ki opredeljujejo ta prostor. 

    

Medalja Barjanke, avtorica: Manca Mravlja

Zmagovalna predloga za medaljo je delo dijakinje Mance Mravlja, ki je upodobila zobnik kolesa, v katerega je ujet košček Barja - metulj barjanski okarček na travniku. Medalja tako na slikovit način simbolizira krhkost Ljubljanskega barja in hkrati poziva k ustreznemu upravljanju in obiskovanju tega prostora.

Razstava bo na ogled do 15. 5. 2019 na Krakovskem nasipu v Ljubljani.