ljubljansko barje
SLO ENG  

13.11. 2014


Mednarodna konferenca - Prezentacija kulture kolišč na Igu

Mednarodna konferenca, 13. in 14. novembra 2014, Ig
(prostori Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Ig, Zabrv 12, Ig)

 

Kolišča na Igu, nedaleč od Ljubljane in v osrčju Krajinskega parka Ljubljansko barje, so del serijske nominacije UNESCO Svetovne dediščine od leta 2011. Prezentacija očem skrite dediščine v povezavi z interpretacijo narave je izrazita potreba in tudi izziv na lokalni, državni in mednarodni ravni. Konferenca je namenjena izmenjavi izkušenj o obstoječih različnih oblikah prezentacije kolišč in njihove povezanosti z naravnim okoljem. Na konferenci  bodo predstavljeni nekateri primeri prezentacij koliščarske kulture iz Švice, Nemčije, Avstrije in Italije. Kakšna je pri tem lahko vloga sodobnih tehnologij? Kako sodobne prezentacije dediščine vključiti muzejske postavitve? Kakšne so priložnosti in izzivi za lokalno skupnost in prebivalce?  Kako združiti potrebo po prezentaciji zgodovine z varovanjem narave?

S podporo domačih in mednarodnih strokovnjakov bomo na delavnicah skušali najti možne rešitve za način prezentacije in interpretacije kulture kolišč na Ljubljanskem barju.

Dvodnevna konferenca je namenjena strokovni javnosti s področja arheologije, interpretacije, varstva narave, oblikovanja turistične ponudbe, načrtovanja prostora, arhitekture … oziroma vsem, ki želijo s svojim znanjem in izkušnjami prispevati k zasnovi in realizaciji interpretacijskega centra kulturne in naravne dediščine na Ljubljanskem barju. Konferenco organizira Krajinski park Ljubljansko barje v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO in Občino Ig.

Konferenca je za udeležence brezplačna, potekala bo v angleščini. Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest oziroma do 12.11.2014 na info@ljubljanskobarje.si .

Program
Prijavnica

E-pošta: info@ljubljanskobarje.si
Telefon: 08 205 23 50UNESCO - Svetovna dediščina "Prazgodovinska kolišča okoli Alp" – Raziskave in upravljanje fascinantnih arheoloških najdišč

Osrednje predavanje v sklopu konference dr. Helmuta Schlichtherleja je namenjeno najširši publiki. Predstavil bo svoje več desetletne izkušnje dela s kolišči, fascinantne najdbe njihov pomen in dejstva o naseljih na mokrih tleh:

UNESCO - Svetovna dediščina "Prazgodovinska kolišča okoli Alp" – Raziskave in upravljanje fascinantnih arheoloških najdišč.

Predavanje bo v telovadnici Osnovne šole Ig 13.11.2014 ob 19:00 uri in bo prevajano v slovenščino.


Helmut Schlichtherle je vodja raziskovalnega centra arheologije mokrih tal in podvodne arheologije v Hemmenhofenu ob Bodenskem jezeru. In kot nemški pravijo tudi raj za nemške podvodne arheologe. Je tudi eden vodilnih arheologov za kolišča, ki ima velike zasluge da so se prazgodovinska kolišča umestila na UNESCO seznam Svetovne dediščine.