Pot barjanska okna, pogled v izvire na Ljubljanskem barju

Vabimo vas na pot odkrivanja barjanskih oken. To so izviri na območju Ljubljanskega barja in na njegovem obrobju. Največ jih je na meji med prodnimi nanosi reke Iške in Barjem. Spoznavanje Ljubljanskega barja začnemo na Poti ob reki Iški – Okljuk, na kateri boste med drugim izvedeli, da kanal Jevšnik ni običajen izsuševalni kanal, in dobili odgovor na vprašanje, zakaj je del reke Iške reguliran. Po Poti barjanska okna se bomo zatem podali do razgledne ploščadi ob Strahomerskih oknih, kjer vas čaka pogled v barjansko okno ter slikovita predstavitev na informativnih tablah in sestavljankah.

Izhodišče:

  • Iz vasi Podkraj na cesti proti Lipam usmerjevalne table vodijo po celotni učni poti, ki se ob reki Iški združi s potjo Okljuk (do vasi Podkraj vas pripelje avtobus medkrajevnega potniškega prometa).
  • Izpred gostišča Kolišče v Lipah po poti ob reki Iški – Okljuk, na kateri vas usmerjevalna tabla usmeri na Pot barjanska okna (do tja vas pripelje mestni avtobus št. 19B).

OPOZORILO:
Če se boste do začetka učne poti pripeljali z avtomobilom, ga pustite na urejenih parkiriščih (zemljišča ob Poti barjanska okna so namreč zasebna in na njih parkiranje ni dovoljeno, v kolikor nimate dovoljenja lastnika).

Dolžina poti:
okoli 2 km

Zahtevnost:
nezahtevna označena pot

Označitev in osenčenost:
Krajšo predstavitev Poti barjanska okna si lahko ogledate na petih informativnih tablah. Na poti je malo sence.

Priporočljiva oprema:
pohodna obutev in oblačila, poleti zaščita pred soncem in komarji

Na izbrani ogled v spremstvu vodnika se prijavite preko spodnjega obrazca.

barjanska okna_header
Projekt SmartMOVE je pomemben korak na poti k usmerjenemu obiskovanju KPLB, foto: Barbara Vidmar
Igrala pri barjanskih oknih, foto: Barbara Vidmar