Pokukaj v moj svet!

Pot med jelšami ponuja pogled v življenje 6 izbranih ogroženih živalskih vrst (močvirska sklednica, koščični škratec, puščavnik, hribski urh, strašničin mravljiščar in kosec). Spoznamo tudi vpliv človeka na spreminjanje Ljubljanskega barja in kako zahtevno je ohranjanje primernih življenjskih prostorov za ogrožene vrste. Pot je primerna za obisk peš ali s kolesom.

Predstavitev poti si lahko ogledate tudi v Oddaji o živalih in ljudeh na RTV SLO.

Dolžina in teren poti: 3 km krožna pot, kombinacija makadama in poljske poti; zemljevid trase poti. Opozarjamo, da je del poti na južni strani v slabšem stanju (zaradi lukenj so tam po dežju velike luže in blato, zato je takrat potrebna primerna nepremočljiva obutev) in ob tem delu poti lahko naletite tudi na črna odlagališča smeti (v sodelovanju z MOL-om se trudimo, da najdemo trajnostno rešitev za ureditev te problematike).

Označenost in osenčenost:
Pot ima 8 informacijskih postaj, ki so opremljene s stojali za kolesa in klopmi. Večji del poti ni osenčen, zato je v poletnem času priporočljiva zaščita pred soncem in komarji ter obadi.

Dostop:
Pot med jelšami je primerna za obisk peš ali s kolesom. Če nimate svojega kolesa si  ga lahko izposodite na P&R Barje (klasično kolo BicikeLj ali električno kolo NOMAGO Bikes). Do P&R Barje lahko pridete:

  • z mestnim avtobusom številka 9, smer Barje P+R
    Iz središča mesta (Konzorcij) do končne postaje (Barje P+R) boste potrebovali približno 10 minut, z glavne avtobusne in železniške postaje (postaja Kolodvor) pa še 5 minut več
  • z avtomobilom: v neposredni bližini avtocestnega obroča je pri izvozu številka 34 (Ljubljana Center) ob končni postaji mestnega avtobusa parkirišče Barje P+R.

Od P&R Barje do izhodišča Poti med jelšami:

  • sprehodite se čez avtocestni most do Mestnega parka Rakova jelša
  • mimo otroškega igrišča
  • čez označen prehod za pešce ter leseno brv
  • takoj po prečkanju lesene brvi zavijete desno ob ograji mestnih vrtičkov in nadaljujete naprej, dokler na svoji levi strani ne opazite usmerjevalnega količka tematske poti ter velikih razstavnih panojev.
  • pod bližnjo brajdo vas čaka tudi zemljevid poti z označenimi 8 informativnimi točkami.

Dolžina poti od P+R Barje do izhodišča Poti med jelšami je 750 m, kar vam bo vzelo slabih 10 min.

Avtorja fotografij: Jasna Tarman, JZ KPLB, Janez Tarman