Z novimi tiskovinami do boljšega poznavanja dvoživk

Pomembna podpora konkretnim naravovarstvenim aktivnostim za izboljšanje stanja ogroženih vrst in njihovih habitatov so različne komunikacijske in izobraževalne dejavnosti, s katerimi želimo načrtovane ukrepe približati ciljnim skupinam, pomen ohranjanja dvoživk pa predstaviti tudi širši javnosti. V Krajinskem parku Ljubljansko barje tako načrtujemo izvedbo številnih izobraževalnih delavnic in naravoslovnih dni za učence in dijake. Skupaj s projektnimi partnerji bomo izvedli tudi številna predavanja in predstavitve za lokalne prebivalce.

Čeprav so bili vsi večji dogodki zaradi trenutne epidemiološke situacije izvedeni na daljavo ali odpovedani, v projektni ekipi držimo pesti, da se bomo z vami že kmalu lahko srečali tudi v živo. Pri izvedbi dogodkov nam bodo v podporo tudi nove tiskovine, ki smo jih izdelali ob koncu preteklega leta.

Zloženka o projektu LIFE AMPHICON

Z namenom predstavitve projekta širši javnosti smo izdali žepno zloženko (v slovenskem jeziku in angleškem jeziku) s temeljnimi informacijami o projektnih ciljih in načrtovanih aktivnostih. Elektronski izvod je dostopen tukaj. Če želite tiskane izvode, nam pišite na naslov info@ljubljanskobarje.si.

Spomin – Čudoviti svet dvoživk

Vsem dobro znana družabna igra v novi preobleki. Petnajst parov ploščic dopolnjuje zloženka, ki igralcem predstavi zanimivosti iz sveta dvoživk. Ali veste kako se hribski urh ubrani pred napadom plenilcev? Kaj pa, da je vzorec peg pri nekaterih vrstah edinstven kot človeški prstni odtis? Da pri nas živi tudi vrsta, ki za svoj razvoj ne potrebuje vode? Igra je primerna za vse starosti. Predznanje ni potrebno.

Določevalni ključ dvoživk Slovenije

Brošura, namenjena učencem in dijakom ter njihovim učiteljem, je opremljena z nazornimi ilustracijami, ki omogočajo prepoznavanje dvoživk po očitnih telesnih značilnostih. Določevalni ključ tako omogoča uspešno določanje vrst tudi tistim nadebudnim raziskovalcem narave, ki z dvoživkami (še) nimajo posebnih izkušenj. V opisnem delu so ob fotografijah predstavljene ekološke značilnosti vseh v Sloveniji živečih vrst. Ključ je natisnjen na vodoodbojnem papirju, ki omogoča brezskrbno uporabo tudi v manj ugodnih vremenskih razmerah.

Uporabo dihotomnega ključa bodo učenci in dijaki lahko spoznali v sklopu načrtovanih izobraževalnih delavnic in naravoslovnih dni. Elektronski izvod je vsem zainteresiranim na voljo tukaj . Izdelali smo tudi Priporočila za organizacijo učne ure na temo dvoživk.