Varovanje gnezd pribe

Ornitologi so letos na Ljubljanskem barju in Dravsko-Ptujsko-Središkem polju iskali gnezda pribe. Akcija je potekala v okviru Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP), v katerem je med intervencijami Shem za okolje in podnebje (SOPO) ena namenjena varstvu gnezd pribe na njivah – INP 8.09 Varstvo gnezd pribe. Cilj ukrepa je postopno povečati gnezdeče populacije pribe.

Priba večinoma gnezdi na golih tleh, strniščih in koruznih njivah. Z izbiro teh podlag za gnezdenje se dejansko ujame v tako imenovano ekološko past. Priba naštete površine oceni kot ustrezne za gnezdenje, ne predvidi pa, da bi bilo njeno gnezdo lahko uničeno zaradi kasnejših kmetijskih opravil in naravnih dejavnikov. Z vsakim obvarovanim gnezdom pomembno prispevamo k ohranjanju populacije te vrste. Priba je vrsta Nature 2000.

Ornitologi so najdena gnezda pribe na njivah označevali z en meter visokimi količki, zapičenimi v razdalji okoli metra od gnezda. Koordinate najdb so sporočili Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP), ki je obvestila pristojne na Javni službi kmetijskega svetovanja (JSKS). Slednji so se z lastnikom njive, na kateri je bilo gnezdo najdeno, dogovorili za terenski obisk. Na srečanju je strokovnjak za ptice lastniku predstavil pomen ukrepa za varstvo pribe, ki ga letos izvajajo prvič.

Med koncem marca in koncem maja 2023 so na Ljubljanskem barju našli 57 gnezd pribe. Poročilo Vzpostavitev evidence Priba gnezda za leto 2023 v okviru izvajanja SOPO sheme INP 8.09 Varstvo gnezd pribe je dostopno na tej povezavi.