V žabam prijaznem vremenu odprli Pot na Mah

Pretekli petek smo slavnostno odprli novo tematsko pot, Pot na Mah. Na njej bodo obiskovalci spoznavali bogastvo naravnih znamenitosti tega izjemnega območja. Posebna pozornost je posvečena dvoživkam, ki so ena najbolj ogroženih živalskih skupin na svetu. V sklopu tematske poti je nastala tudi učilnica v naravi, ki bo še posebej priročna za vse nadobudne raziskovalce, ki jih zanima življenje v mlaki. Obiskovalcem je na voljo tudi nova opazovalnica za ptice, pot pa skriva še številna druga presenečenja. Izhodišče Poti na Mah je v kraju Goričica pod Krimom, pri gasilskem domu PGD Goričica – Prevalje pod Krimom.

Vzpostavitev Poti na Mah je potekala v tesnem sodelovanju Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje in Občine Brezovica, ki je na poti zgradila opazovalnico za ptice ter uredila vstopno točko. Pri tem niso pozabili na najmlajše, za katere so pripravili nova igrala. Pot na Mah je dostopna peš ali s kolesom, obiskovalcem pa priporočajo, da si za obisk rezervirajo vsaj uro in pol časa. Primerna je za raziskovalce vseh starosti in ponuja edinstveno priložnost za spoznavanje naravnih lepot Ljubljanskega barja. Obilne padavine v preteklih dneh so snovalcem poti sicer nekoliko ponagajale, zato obisk priporočajo, ko bo voda z Barja odtekla.

Direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje, Janez Kastelic, je ob odprtju poti poudaril pomen sodelovanja med parkom, lokalno skupnostjo ter njenimi prebivalci, brez katerih ne bi mogli urediti poti. Ob tem se je vsem zahvalil za plodno sodelovanje.

Metod Ropret, župan Občine Brezovica, je povedal, da se v Občini Brezovica zavedajo, da je dobro ohranjena narava privilegij, zaradi katerega ima Ljubljansko barje velik potencial in veliko vrednost tako za obiskovalce, kot za ljudi, ki tu živijo. Ob tem je namignil, da Pot na Mah ni edina pridobitev na področju infrastrukture za obiskovanje, ki jo načrtujejo.

Pomen izobraževalnih in ozaveščevalnih aktivnosti za izboljšanje razumevanja izzivov v varstvu narave je izpostavila vodja projekta LIFE AMPHICON, Suzana Levstek, ki je ob tem pozdravila novo pridobitev. Pot je namreč prva izmed treh, ki jih bodo v okviru projekta vzpostavili na različnih zavarovanih območjih po Slovenij.

Pot na Mah je eden od rezultatov projekta Ohranjanje  dvoživk in obnova njihovih habitatov – LIFE AMPHICON, v katerem Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje sodeluje od konca leta 2019. Projekt celostno naslavlja problematiko zmanjševanje številčnosti populacije dvoživk zaradi izgube življenjskih prostorov ter njihove razdrobljenosti. Med drugim je bilo na Ljubljanskem barju izkopanih 50 manjših mlak, namenjenih dvoživkam, izboljšanih je bilo več kot 15 hektarov mokrotnih travnikov in zasajenih več kilometrov novih mejic. Nedavno je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo zaključila tudi prenovo 2,2-kilometrskega odseka državne ceste Ig-Podpeč, ki je zdaj opremljen s 43 podhodi za dvoživke in 4 km usmerjevalnih ograj. Na podoben način bosta na Ljubljanskem barju urejena še dva cestna odseka.