Svetovni mladinski simpozij v grški Olimpiji

Med 6. in 10. 4. 2022 je v grški Olimpiji, prizorišču antičnih olimpijskih iger, potekal mednarodni simpozij mladih »World cultural heritage«, ki ga je organiziral Hellenic Cultural and Educational Club for UNESCO. Za tri slovenske predstavnike je udeležbo omogočila slovenska nacionalna komisija za UNESCO skupaj z Društvom za Združene narode za Slovenijo (UNA): poleg Petre Vinčec, dijakinje 3. a in profesorja Aleša Vrbovška z Gimnazije Želimlje, ki leži v Krajinskem parku Ljubljansko barje, se je simpozija udeležila tudi Barbara Vidmar iz Krajinskega parka Ljubljansko barje.

Simpozij z bogato mednarodno udeležbo se je začel v Atenah, kjer je bila po prihodu vseh delegacij svečana otvoritev. Naslednji dan so se udeleženci odpeljali na skrajni zahod Peloponeza, kjer se nahaja Olimpija. Obnovljeni kongresni center, ki je v bližini arheološkega nahajališča, je dijakom in njihovim mentorjem za tri dni postal dom in učni center. Zgodovino Olimpije, arheološkega najdišča, pa so udeleženci tekom simpozija spoznali pod vodstvom izkušene vodnice, ki jih je popeljala tudi na ogled bližnjega muzeja.

Poleg tega so se dijaki na simpoziju udeleževali različnih delavnic in debatnih srečanj, podoben program pa so imeli tudi spremljevalci. Že pred potovanjem v Grčijo so dijaki dobili nalogo, da v petnajstminutni predstavitvi ali videu predstavijo UNESCO svetovno dediščino svoje države. Tako je dijakinja Petra Vinčec s predavanjem »This is my heritage« orisala naravne in kulturne znamenitosti Slovenije, ki so vpisane na UNESCO Seznam svetovne dediščine. Še posebej je izpostavila koliščarsko kulturo z Ljubljanskega barja in cerkev sv. Mihaela v Črni vasi, ki je sakralna arhitekturna mojstrovina Jožeta Plečnika. Prisotne je navdušila in tako na najboljši način predstavila Slovenijo, Krajinski park Ljubljansko barje in svojo šolo. Na poti domov se je ustavila še v Atenah in si ogledala središče mesta ter Akropolo nad njim.

Nedvomno takšna srečanja krepijo mednarodno sodelovanje dijakov in spremljevalcev, v svet ponašajo dober glas o slovenskih naravnih in kulturnih znamenitostih in med mladimi krepijo zavest o pomenu ohranjanja vsakršne dediščine. Nadvse prijetna in koristna pot pa je močno odmevala tudi med zaposlenimi in dijaki Gimnazije Želimlje ter njihovimi starši.