Sava TIES – Sirska svilnica

Sirska svilnica (Asclepias syriaca), ki jo zaradi oblike plodov imenujemo tudi papagajka, je robustna zelnata rastlina, ki doseže višino od 80 do 150 cm. Ima razvejan koreninski sistem (podzemno steblo), ki omogoča hitro rast novih stebel, zaradi česar se uspešno in hitro vegetativno razmnožuje. Ima majhne cvetove združene v velika socvetja smetanaste do škrlatne barve. Oddajajo prijeten sladkoben vonj, ki privlači žuželke, ki jih oprašujejo. Listi so nasprotno nameščeni in dolgi od 15 do 25. Cveti od junija do avgusta in jeseni razvije okoli 8 cm velike plodove v obliki papig.

Kljub svojemu imenu prihaja sirska svilnica iz vzhoda Severne Amerike. V Evropo je prišla v 17. stoletju kot okrasna rastlina in jo še dandanes lahko najdemo na številnih vrtovih. Na Hrvaškem je bila v literaturi prvič omenjena v 19. stoletju. Pojavlja se predvsem na zaradi človekove dejavnosti degradiranih območjih, na opuščenih njivah in pašnikih, ob rekah, cestah in železnicah, na rečnih nasipih in podobnih mestih.

Sprva so mislili, da bi bilo mogoče rastlino izkoriščati na mnogo načinov; mladi poganjki, namočeni v topli vodi so užitni ter podobni špargljem, vendar so kasneje ugotovili, da so rahlo strupeni. Iz cvetov so pridelovali sok, vino in esencialna olja, iz laskov semen delali svilo in izolacijski material, iz semen so stiskali olje, iz mlečka pa so poskusili izdelovati naravno gumo. Zaradi vsega tega, so jo konec 19. stoletja celo gojili. Kmalu se je izkazalo, da je za te namene ekonomsko popolnoma nedonosna. Uporabna pa je za čebelarstvo in pridelavo medu.

Sirska svilnica povzroča ogromno neposredno škodo saj prerašča obdelovalno zemljo, vinograde, nasade mladih dreves in železnice ter preprečuje rast naravnih rastlinskih združb ter s ogroža domorodne vrste ter siromaši biotsko pestrost. Njeno odstranjevanje pa je zahtevno, dolgotrajno ter drago.

Kako jo odstraniti?

Najučinkovitejša metoda za odstranjevanje sirske svilnice je tretiranje s herbicidi, ki pa jih ne smemo uporabljati poleg vodotokov in v nekaterih zavarovanih območjih. Redna pogosta košnja zmanjša njeno številčnost in je ljudem in naravi prijaznejša vendar manj učinkovita. Mogoča je tudi paša z ovcami, vendar le za krajši čas, saj jim lahko škodi.

Ali ste vedeli?

Vsi deli rastline vsebujejo mleček, ki povzroča diarejo, oteženo dihanje, krče in težave z ravnotežjem.