Jedi s koliščarskega menija

Pisnih virov iz časa, v katerem so živeli koliščarji na Ljubljanskem barju, žal nimamo. Lahko pa na podlagi arheoloških ostankov s kolišč ter podatkih o takratni flori in favni predvidevamo, s čim so se prehranjevali.

Ob letošnji 10. obletnici vpisa prazgodovinskih kolišč okoli Alp na UNESCO Seznam svetovne dediščine je bila izbrana tudi tema, s katero predstavljamo dediščino kolišč okoli Alp najširšemu krogu ljudi – kulinarika in les v obdobju kolišč.

Zato smo v sodelovanju z gostincema Matejo Bajc iz Gostilne in hotela Bistra in Juretom Frasom iz Gostilnice Jezero ter arheologom dr. Antonom Veluščkom z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU zasnovali dva koliščarska menija. Na degustacijo jedi z menija smo povabili novinarje Društva turističnih novinarjev Slovenije ter župana Občine Ig Janez Cimperman, ki je zbranim predstavil tudi nastajajoči Interpretacijski center o biotski raznovrstnosti in dediščini kolišč Ljubljanskega barja ter povezovalno pot s koliščarsko vasjo na Igu.

Jedi z obeh pripravljenih menijev boste lahko obiskovalci Ljubljanskega barja poskusili spomladi 2022.