Delegacija Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo na obisku na Ljubljanskem barju

Delegacija Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško: Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) je ob robu Mednarodnega foruma “Čebele za ljudi, planet in mir” v četrtek, 23. maja, obiskala tudi Krajinski park Ljubljansko barje.

Forum je potekal je potekal v okviru Svetovnega dne čebel, zato smo delegatom pripravili program, vezan na opraševalce. Rok Šturm iz Nacionalnega inštituta za biologijo jim je tako predstavil večletno raziskavo o opraševalcih na Ljubljanskem barju, pri pridelovalcu ameriških borovnic Jele Kitt iz Borovnice pa so si ogledali borovničev nasad ter čebelnjake, v katerih so naseljene čebelje družine, ki oprašujejo tudi ameriške borovnice.

Ob zaključku obiska sta našim gostom dobrodošlico zaželela še direktorica Tehničnega muzeja Slovenije, Barbara Juršič, in župan Občine Borovnica, Peter Črnilogar. Prav v čudovitem ambientu Tehničnega muzeja Slovenije smo delegatom pripravili še pokušino medu, pridelanega v čebelnjakih, ki so si jih ogledali, medenega napitka, ki ga je izdelal eden od čebelarjev Čebelarskega društva Borovnica, ter peciva, ki so ga napekle članice Društva podeželskih žena »Ajda« Borovnica.