75 let organizacije UNESCO

Leta 1875 so v bližini Iga na Ljubljanskem barju pri poglabljanju obcestnega jarka naleteli na vertikalne kole, ostanke lončenine in kosti. O najdbi je bil obveščen Kranjski deželni muzej v Ljubljani pod ravnateljstvom Karla Deschmanna. Kot se je izkazalo pri izkopavanjih, ki jih je organiziral le nekaj dni zatem, so našli ostanke prazgodovinskih kolišč.

Danes so ižanska ali Dežmanova kolišča del 111. prazgodovinskih kolišč okoli Alp, ki so od leta 2011 vpisana na UNESCO Seznam svetovne dediščine. Na povabilo Švice, kot vodilne partnerice, se je namreč tudi Slovenija pred več kot desetletjem pridružila Franciji, Nemčiji, Avstriji in Italiji pri pripravi serijske nominacije Prazgodovinska kolišča okoli Alp na UNESCO Seznam svetovne dediščine. Prazgodovinska kolišča na Ljubljanskem barju so na seznamu zastopana in predstavljena z dvema skupinama devetih kolišč pri Igu.

Organizacija UNESCO pa je bila ustanovljena 16. novembra 1945 kot specializirana organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo. Tudi Slovenija si je, kot ena od 193 članic, zadala cilj »prispevati k miru in varnosti s sodelovanjem držav na področjih izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacij«.

Foto: Dejan Veranič