Mednarodna noč netopirjev tudi na Ljubljanskem barju

Mednarodna noč netopirjev je dogodek (MNN), ki po svetu poteka že vse od leta 1997, pri njem pa danes sodeluje več kot 30 držav. Slovenija se je praznovanju temu dogodku prvič pridružila leta 1999 in od takrat Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev v sodelovanju z mnogimi drugimi organizacijami vsakoletno organizira različne osveščevalne aktivnosti. Namen MNN je izobraževanje javnosti o biologiji, pomenu in varstvu netopirjev ter njihovih habitatov preko raznolikih aktivnosti: predavanj, razstav, vodenih sprehodov s poslušanjem in opazovanjem netopirjev ipd.

Letos MNN poteka na kar 7 lokacijah v Sloveniji in veseli smo, da je ena tudi na Ljubljanskem barju:

KJE? Zborno mesto: Na parkirišču pred cerkvijo Sv. Duh v Vnanjih Goricah
KDAJ? V soboto, 15. 9. 2023, med 16.15 in 20.15
KAJ? Delavnice in aktivnosti za otroke, predavanje, opazovanje netopirjev
ORGANIZATORJI: Zavod RS za varstvo narave (OE Ljubljana), Občinsko društvo podeželske mladine in
družin Brezovica, Livia liberte kulturno in umetniško društvo
KONTAKTNE OSEBE: Karolina Rebernik (01 2445 370, karolina.rebernik@zrsvn.si), Drago Stanovnik (051
344 688, drago.stanovnik@gmail.com), Kaja Kramer (041 439 063, livia.liberte@gmail.com)

Bolj podroben program si lahko preberete tu.

Če še niste prepričani, ali bi se udeležili katerega od dogodkov MNN, spodaj podajamo še nekaj zanimivosti iz sveta teh skrivnostnih letalcev:

Netopirji so edini sesalci, ki so sposobni aktivnega leta. Ta unikatna sposobnost jim v kombinaciji z eholokacijo daje izreden ekološki pomen, saj med drugim močno prispevajo k uravnavanju populacij žuželk in drugih členonožcev v okolju. Žal pa ljudje netopirje zaradi skrivnostnega nočnega življenja in neresničnih vraž, ki krožijo o njih, pogosto smatrajo kot neprijetne živali, ki se zapletajo v lase ali pa nadlogo, ki se jim je zaredila na podstrešju. Zato pogosto pride do preganjanja netopirjev iz zatočišč, uničevanja zatočišč ali celo pobijanja. Zaradi tega so danes netopirji med najbolj ogroženimi vrstami sesalcev v Sloveniji in svetu.