Krajinski park Ljubljansko barje med finalisti za nagrado Natura 2000

Narava v Sloveniji je med bogatejšimi v Evropski uniji. Skozi generacije smo jo uspešno ohranili v takšni meri, da je kar 355 območij vključenih v evropsko omrežje Natura 2000. Skupaj pokrivajo več kot tretjino ozemlja države. V omrežje Natura 2000 je vključeno tudi Ljubljansko barje, naše največje mokrišče, a hkrati ena najbolj spremenjenih pokrajin v Sloveniji. V letošnjem letu obeležujemo 30. obletnico omrežja Natura 2000 v Evropski uniji ter 18. obletnico v Sloveniji. Slavi tudi finančni mehanizem LIFE, ki je v treh desetletjih obstoja na evropskem nivoju podprl že več kot 5500 projektov s področja varstva narave, varstva okolja in podnebnih sprememb.

Ob tej priložnosti so v projektu LIFE-IP NATURA.SI, ki ga vodi Ministrstvo za okolje in prostor, organizirali tekmovanje za slovensko nagrado Natura 2000, namenjeno izpostavitvi dobrih praks upravljanja območij Nature 2000 z dolgoročnimi učinki.

Tekmovanje je potekalo v petih kategorijah. Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje je bil s svojimi aktivnostmi izbran med finaliste v 4 izmed njih.

Strokovno žirijo smo prepričali z naslednjimi aktivnostmi:

Med finaliste se je v zadnji kategoriji uvrstila tudi prijava  Aktivno varstvo populacije puščavnika v osrednji Sloveniji, ki se je odvijalo tudi v Krajinskem parku Ljubljansko barje, prijavo pa je pripravil Oddelek za raziskave organizmov in ekosistemov Nacionalnega inštituta za biologijo.

Ostale finaliste in povezavo do kratkih povzetkov prijav najdete tukaj.

Razglasitev zmagovalcev se bo odvila v sklopu turneje slovenske nagrade Natura 2000 v mesecu novembru.