Film o Ljubljanskem barju na malih zaslonih

Kratek film o Ljubljanskem barju – Pozabljene in zamolčane vrednote vode je zadnja tri leta nastajal v okviru projekta Obnovitev in ohranjanje mokrotnih habitatov na območju Ljubljanskega barja – PoLJUBA. Naložbo sofinancirata EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

V filmu je predstavljena kulturna krajina Ljubljanskega barja, njegova funkcija zadrževanja vode v prostoru, blaženja klime in čiščenja vode. Film nas popelje iz časa koliščarjev v sedanjost. Prikazuje lepoto ravnice prepleteno z mrežo vodnih kanalov in mejic, ki je pogosto ovita v megleno tančico ter pisano obarvane mokrotne travnike.Ustvarjalcu filma, Mateju Vraniču je v objektiv uspelo ujeti tudi nekatere redke, ogrožene in našim očem skrite prebivalce barja. Film smo si na velikem platnu Kinodvora premierno ogledali v ponedeljek, 18. septembra 2023. Premieri je sledil pogovor o nastajanju filma in izzivih varstva narave.

Nastali izobraževalno-dokumentarni film smo si boste lahko prvič ogledali tudi na TV SLO 1, ob 17.15 uri. Za vse zamudnike bo sledila ponovitev na TV SLO 1 ob 23.15 uri.

Od danes, od 20.00 ure dalje pa si boste lahko film ogledali kadarkoli na našem YouTube kanalu.