Teden naravnih parkov Slovenije – dogodki

Zavarovana območja narave pokrivajo 13 % Slovenije in predstavljajo najdragocenejše dele naše domovine. Upravljalci širših zavarovanih območij – naravnih parkov Slovenije smo z namenom, da bi ljudem približali naravo in pripomogli k razumevanju globalnih razsežnosti naše naravne dediščine, strnili aktivnosti v že tradicionalni Teden naravnih parkov Slovenije.

V mesecu maju obeležujemo svetovni dan čebel in opraševalcev (20. 5.), dan NATURE 2000 (21. 5.), mednarodni dan biotske raznovrstnosti (22. 5.) in dan evropskih parkov (24. 5.). V njihovem okviru se bo v času od petka, 19. maja, do nedelje, 28. maja, odvilo nekaj manj kot 50 simpatičnih in poučnih dogodkov po vsej Sloveniji (opise najdete v priloženi datoteki). Vabljeni, da se jih udeležite in doživite edinstvenost naravnih parkov Slovenije.

V Krajinskem parku Ljubljansko barje vam bomo v Tednu naravnih parkov Slovenije predstavili zaklade tega območja na dveh dogodkih:

20. 5. 2023 (sobota): POHOD PO BARJU

Letos se bomo sprehodili po 10 kilometrski trasi od Hauptmanc do Iga. Ustavili se bomo ob Žugovem tolmunu in prvem predlaganem območju za zavarovanje na Ljubljanskem barju. Sprehodili se bomo po rimski cesti in novi tematski poti Morostig, s katere se ponuja čudovit razgled na rekonstrukcijo koliščarske naselbine. Na poti bomo odkrivali tudi številne rastlinske vrste in živalske vrste ter posebnost barjanskih tal in voda.

Pričetek: od 9.00 do 9.30 na odcepu iz Ižanske ceste proti Hauptmancam, zaključek predvidoma ob 14.00
Obvezne prijave na: info@td-barje.si ali marjan.strle107@gmail.com
Dodatne informacije: 031 322 251

27. 5. 2023 (sobota): VODEN RAZISKOVALNI SPREHOD PO TEMATSKI POTI MOROSTIG

Na sprehodu po tematski poti Morostig bomo odkrivali pisan barjanski mozaik travnikov, mejic in kanalov. Prisluhnili bomo tudi stoterim glasovom narave ter pokukali v katerega od izsuševalnih jarkov. Za konec pa se bomo še sprehodili v preteklost, vse tja do prazgodovine, ko so na Ljubljanskem barju živeli koliščarji.

Pričetek: ob 9.00 na odcepu iz Ižanske ceste nasproti bencinske črpalke
Trajanje: do 3 ure
Obvezne prijave na: vodenja@ljubljanskobarje.si
Prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest. V primeru dežja dogodek odpade.