Odkrijmo arheologijo Ljubljanskega barja s kolesom

V tednu evropskih dnevov arheologije vas vabimo, da se nam v sredo, 12. 6. 2024 ob 16h pridružite na odkrivanju arheološke dediščine Ljubljanskega barja s kolesom. 

Skozi barjanski mozaik se bomo zapeljali čez območje prve kolonizacije Ljubljanskega barja. Na območju Škofljice bomo poiskali sledove rimske ceste, ki je povezovala današnjo Škofljico z Igom.

Sprehod skozi čas nas bo vodil na območje prazgodovinskih kolišč na Igu, kjer bomo skupaj odkrili, zakaj so si prislužila vpis na UNESCO Seznam svetovne dediščine. Kratek postanek na Igu za obnovitev zaloge vode bomo izkoristili tudi za kratko predstavitev zgodovine poselitve in arheoloških raziskav na tem območju.

Vzdolž reke Iške se bomo vrnili nazaj proti izhodišču in se s postankom ob Ljubljanici spomnili še na mnoge arheološke zaklade, ki so jih odkrili v njeni strugi.

*Izlet primeren za starejše od 15. let. Trasa je dolga 30 km, kar predstavlja 3 h zmernega kolesarjenja s postanki. Primerno za kolesa s širšimi gumami, saj velik del poti poteka po makadamski podlagi. Priporočena uporaba čelade, obvezno spoštovanje cestno-prometnih predpisov.

Odhod: 16h00 P+R Barje https://maps.app.goo.gl/NqqjN7FHy6GJRZ8b8

Povratek: 19h00 P+R Barje

Trajanje: 3h skupaj z vodenjem in postankom na Igu

Dolžina poti: 30km, Ljubljana – Škofljica – Ig – Tomišelj – Ljubljana

Obvezne prijave: vodenja@ljubljanskobarje.si / 08 205 2350 (do ponedeljka, 10.6.2024 do 16h oz. do zapolnitve prostih mest).

Udeležba je brezplačna. Vodenje v slovenščini.