22. marec, Svetovni dan voda

Leto 2021 je razglašeno kot leto jam in krasa. Ko pomislimo na kras, nam pride na misel mnogo besed, povezanih z njim, med njimi so tudi kraške jame. Na kaj pomislite vi? Na človeško ribico, burjo, veliko uharico, borovce, Kraški rob ali dobro hrano? Ali morda na kaj drugega?

Kras povezujemo tudi s kraškimi izviri, ki jih na Ljubljanskem barju najdemo kar nekaj. Prav gotovo poznate izvire reke Ljubljanice v Močilniku, Retovju in Bistri, če ste se kdaj sprehajali po Igu, pa ste se morda ustavili pri izvirih reke Ižice, ki je prav tako kraška reka.

Vsako leto 22. marca, že od leta 1993 naprej, pa obeležujemo Svetovni dan voda. Ta dan je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Ljubljansko barje je neločljivo povezano z vodo, saj je le-ta pravzaprav glavni element tega območja. Tako so tudi kraški izviri ponekod pomemben vir pitne vode. Če se boste v teh dneh sprehajali v njihovi okolici, lahko razmislite tudi o vprašanju, ki je letošnja glavna tema Svetovnega dne voda: Kaj pa vam pomeni voda?

Ljudje brez vode ne moremo živeti. Jo pa hkrati na številne načine onesnažujemo, tudi z neurejeno kanalizacijo. Občine v porečju reke Ljubljanice so to problematiko reševale v projektu Čista Ljubljanica. Na ta način so dale najlepše darilo reki, njenim prebivalcem in svojim prebivalcem.  Ne pozabimo, da vsak izmed nas s svojim načinom življenja vpliva na čistost voda, zemlje  in zraka. Le skupaj lahko zagotovimo zdravo okolje!

Pa vse najboljše Ljubljanica!

Foto: Barbara Vidmar