ljubljansko barje
SLO ENG  

Sava TIES - Boj z invazivnimi vrstami v porečju Save

Objavljeno 28.10.2019 » Aktualne novice

Bihać, Bosna in Hercegovina: Partnerji projekta #Sava TIES smo se 16. in 19. oktobra 2019 zbrali v Bihaću, kjer smo se pogovarjali o tekočih projektnih aktivnostih in prihodnosti Mreže parkov v porečju Save (SavaParks). Udeleženci smo predstavili projektne aktivnosti, ki smo jih izvedli v pretekli sezoni in razpravljali o dobrih praksah in najboljših načinih upravljanja z invazivnimi tujerodnimi vrstami, pa tudi, kako rezultate predstaviti odločevalcem.  Organizirano je bilo tudi usposabljanje o načrtovanju vpliva projekta z namenom razvoja strateškega plana, ki nam bo prihranil čas in zagotovil doseg in vpliv projekta Sava TIES. Usposabljanje je potekalo v sklopu izgradnje kapacitet Mreže parkov v porečju Save.

  


Hkrati je bila 17. oktobra 2019 v lokalnem občinskem centru v vasi Kulen Vakuf organizirana tudi 2. regionalna delavnica o invazivnih tujerodnih vrstah. Več kot 30 deležnikov in predstavnikov projektnih partnerjev je imelo priložnost izmenjati izkušnje o boju z agresivnim tujerodnim vrstam s katerimi se ukvarjamo v porečju Save. Izmenjava znanja med deležniki in projektnimi partnerji je ključna za uspeh projekta. Del delavnice je bil namenjen tudi pripravi osnutka načrta za prihodnost Mreže parkov v porečju Save (Sava Parks). Kot je dejala koordinatorka delavnice dr. Mirjana Bartula: “Delavnica je doprinesla k skupnemu sodelovanju med organizacijami članicami Mreže parkov v porečju Save ter usklajenem upravljanje zaščitenih področji v porečju Save.”


Gostitelji iz Narodnega parka Una, organizatorji druge regionalne delavnice in četrtega sestanka projektnih partnerjev, so nam razkazali del njihovega pilotnega območja, na katerem preizkušajo metode za odstranjevanje invazivnega tujerodnega japonskega dresnika. Direktor Narodnega parka Una, Amarildo Mulić, je izpostavil dobro sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in pristojnimi sektorji. Vključevanje ter izobraževanje lokalnega prebivalstva in medsektorsko sodelovanje je korak naprej pri doseganju pozitivnih rezultatov pri boju z tujerodnimi vrstami. Poleg pilotnih območji smo si ogledali tudi naravne lepote reke Une.

   

 Nazaj