ljubljansko barje
SLO ENG  


Koledar dogodkov

September 2018
PTSČPSN
 
12
345 6789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Projekti na barju

Krajinski park Ljubljansko barje je nastal s ciljem zavarovanja naravnih vrednot, ohranjanja biotske raznovrstnosti in ohranjanja ter krepitve krajinske pestrosti. Vse, kar danes v parku varujemo, je plod sožitja med človekom in naravo. Še danes je Barje pretežno v kmetijski rabi in se zato številni načrtovani ukrepi za zagotavljanje ciljev parka nanašajo na področje kmetijstva in razvoja podeželja.

Tako smo v upravi parka posebno pozornost namenili sodelovanju z lokalnimi akcijskimi skupinami (LAS). Za sodelovanje in sofinanciranje nekaj skupnih projektov smo se dogovorili z dvema, ki delujeta na območju parka:

  • LAS Barje z zaledjem, ki pokriva območje občin Borovnica, Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul, Log-Dragomer in Vrhnika ter
  • LAS Sožitje med mestom in podeželjem, ki deluje na območju občine MOL, Grosuplje, Ig, Škofljica in Ivančna Gorica.

  

1. Strokovna vodenja po KP Ljubljansko barje

Strokovna vodenja so namenjena predstavitvi naravnih in drugih posebnosti Ljubljanskega barja vsem, ki jih Barje zanima. Njihov cilj je osveščanje o pomenu naravnega okolja in zmanjšanju obremenjevanja le-tega. Poudarek bo tudi na odpiranju novih podjetniških in samozaposlitvenih priložnosti za prebivalce. S tem bo spremenjen odnos in obnašanje do naravnega okolja in naravnih vrednot, kar je eden od ciljev KP Ljubljansko barje. V letih 2012, 2013 in 2014 bomo izvedli skupaj 14 strokovno vodenih izletov.


2. Kmetijstvo za park

Projekt nagovarja kmete in upravljavce kmetijskih zemljišč k usklajenemu upravljanju kmetijskih zemljišč s cilji parka. V okviru projekta bomo identificirali možna orodja za ciljno usmerjanje upravljanja ter pilotno pripravili tri upravljavske načrte za kmetije. Na podlagi tega bomo izdeli priročnik s smernicami za pripravo drugih upravljavskih načrtov. Projekt predstavlja inovativen način k ciljnemu usmerjanju upravljanja kmetij na območjih s posebnim varstvenim statusom (zavarovano območje narave), s čemer se vzpostavlja strokovno partnerstvo med nosilci različnih interesov na območju parka (kmetijstvo in naravovarstvo).


3. Barjanski krogi

Gre za projekt ureditve in označitve krožnih in povezovalnih kolesarskih poti po KP Ljubljansko barje, s ciljem uveljavitve in prepoznavnosti KP Ljubljansko barje kot trajnostne turistične destinacije. V aktivnosti projekta je vključenih večje število prebivalcev, gospodarskih subjektov, društev in lokalnih skupnosti, kar vzpostavlja zaupen in tvoren odnos med parkom in lokalnim okoljem. KP Ljubljansko barje je projekt pripravil, a ne sodeluje kot nosilec, ampak kot partner z lastnim delom, saj nima kadrovskega in finančnega potenciala za njegovo izvedbo.


4. Ureditev in odprtje Učne poti Bevke

V sodelovanju s krajevno skupnostjo Bevke in občino Vrhnika bomo v okviru projekta LAS Barje z zaledjem do konca poletja 2012 odprli učno pot Bevke, ki vključuje evidentiranje naravne in kulturne dediščine območja in fizično ureditev tematske učne poti, ki bo povezovala to dediščino ob krožni kolesarski poti v okolici Bevk. Učna pot Bevke predstavlja model za mrežo učnih poti po Ljubljanskem barju, tako v vsebinsko-oblikovnem pogledu kot kar zadeva sodelovanje različnih deležnikov. Vsebuje 13 informativnih tabel in usmeritev na podlagi sistema označevanja, ki ga je razvil KP Ljubljansko barje.