ljubljansko barje
SLO ENG  

Vodeni ogledi krajinskega parka

 
 
 
 


Pogled z griča sv. Ane, foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Večino vodenj izvajamo po obstoječih tematskih poteh v parku. Za tiste, ki se prvič odpravljate na voden ogled Krajinskega parka Ljubljansko barje priporočamo obisk najlepšega naravnega razglednega stolpa nad Barjem, griča sv. Ane. Od tam se vam odpre čudovit razgled na barjanski mozaik travnikov, njiv, mejic in voda. V času poplav pa pogled na Barje spominja na nekdanje koliščarsko jezero. 


Grič sv. Ane, ki se ogleduje v poplavljenem Barju, foto: Nina Lozej

Nedaleč stran (dosegljivo peš ali s kolesom/avtomobilom/ avtobusom) od griča sv. Ane leži slikovito kraško jezero, Jezero pri Podpeči, za katerim so značilni barjanski travniki. Spomladi lahko tam opazujete močvirske tulipane, zgodaj poleti velike poletne zvončke in kasneje tudi divje orhideje. 


Jezero pri Podpeči, foto: Jošt Gantar, vir: www.slovenia.info

5 minut vožnje od jezera se v Podkraju začenja Pot barjanska okna, na kateri lahko spoznavate kompleksno sestavo barjanskih tal in voda. Gre za krajšo, 1,5 km dolgo pot, ki pa jo lahko kombinirate tudi z bližnjo Potjo ob reki Iški.


Razgledni podest ob barjanskih oknih, foto: Jošt Gantar, vir: www.sloveniainfo.si

Na Poti ob reki Iški oz. Okljuku sledite zvedavemu Okljukcu, ki odkriva zanimivosti te skrivnostne reke. 13 kilometrsko pot lahko prekolesarite ali prehodite. En konec te poti se nahaja v Lipah pri Gostišču Kolišče, drug pa v Iškem vintgarju. 

Na zahodnem delu Ljubljanskega barja lahko obiščete Učno pot Bevke. Predlog zanjo so podali na Podružnični šoli Bevke, kjer so traso te poti že dolga leta obiskovali in na njej skrbno beležili zanimivosti. Veseli smo, da smo v sodelovanju z Občino Vrhnika in Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU uspeli njihov predlog tudi uresničiti. Gre za 6 kilometrov dolgo krožno pot, ki vas pripelje tako do stare kot obstoječe struge Ljubljanice. Bevke ležijo na enem najnižje ležečih delov Barja, zato je v času poplav večji del poti pod vodo.


Pogled na Učno pot Bevke iz zraka, foto: Bojan Erhartič

 

Najpogosteje izvajamo program Skrivnostne poti voda na Ljubljanskem barju

Cena vodenega ogleda je odvisna od velikosti in strukture (starostna in interesna) skupine, programa in vodenja ter jezika, v katerem se vodi.

Ponujamo vam tudi kolesarsko vodenje po Ljubljanskem barju. Nanj se lahko odpravite bodisi z lastnim kolesom bodisi s kolesom, ki si ga izposodite pri nas.


Verjamemo, da vsak ozaveščen obiskovalec Ljubljanskega barja pripomore k ohranjanju tega dragocenega prostora. Upamo, da boste med njimi tudi vi!