ljubljansko barje
SLO ENG  

Publikacije

Knjiga Naravni parki Slovenije

Prva knjiga, ki na enem mestu prikazuje najvrednejša območja slovenskih pokrajin, ki so statusno zavarovana kot narodni, regijski ali krajinski park. Parkom se pridružujejo še zanimiv naravni rezervat Škocjanski zatok, geoparki ter nekaj nezavarovanih območij, ki bi si zaradi svoje izjemnosti vsekakor zaslužili pravno obliko zavarovanja.
 

Cena knjige je 39,90 EUR.

Naročite jo lahko tu.

 

 

 

Priočnik za opazovanje vrstnega bogastva Ljubljanskega barja Barjanski mozaik

V priročniku je zajetih 115 živalskih in rastlinskih vrst. Da se med njimi laže znajdemo, so razvrščene v štiri glavne življenjske prostore: vode, travnike in barja, mejice in grmovje ter gozdne predele. Vsaka vrsta je predstavljena s krajšim opisom in vsaj eno fotografijo, ki nam bo pomagala prepoznati posamezno vrsto v naravi. Pozoren bralec bo v priročniku Barjanski mozaik poleg opisov rastlinskih in živalskih vrst našel tudi zgodbo o pokrajini, katere podobo soustvarjata človek in narava.

Avtorici priročnika: Maja Sopotnik, Lara Kastelic


 

Fotografije za priročnik so prispevali odlični fotografi:

 • Center za kartografijo favne in flore Slovenije (Marijan Govedič, Primož Presetnik, Aleksandra Lešnik, Darja Erjavec, Monika Podgorelec, Branka Trčak)
 • Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Barbara Vidmar in Tomaž Mihelič)
 • Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev (Simon Zidar)
 • številni posamezniki: Tine Schein, Dejan Veranič, Dušan Klenovšek, Davorin Tome, Ivan Esenko, Tomi Trilar, Meta Povž, Stanislav Gomboc, Eva Vukelič, Anton Žvanut, Branko Vreš, Miha Krofel, Rajko Slapnik, Matjaž Bedjanič, Griša Planinc, Marta Jakopič, Dejan Bordjan, Rudi Verovnik, Borut Kumar, Silva Požun)


 

Cena priročnika je 9,90 EUR. Kupite ga lahko:

 • na sedežu KP Ljubljansko barje v Notranjih Goricah, Podpeška cesta 380 vsak delovni dan med 8.00 in 14.00 ali po naročilu (plačate še 1,20 EUR poštnine)
 • v Kulturnem domu Vrhnika, razstavišče LjubljanicaTIC-u Vrhnika naTržaški cesti 9
 • v Tehniškem muzeju Slovenija v Bistri
 • v TIC- u Ljubljana, Adamič-Lundrovo nabrežje 2, (pri tromostovju)
 • v TIC-u Ljubljana, Krekov trg 9, (pri tržnici).

 

Slikanica Mali plac

Založba Škrateljc iz Bevk je v sozaložništvu z Zavodom Ivana Cankarja in ob strokovnem sodelovanju Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko Barje izdala izvirno slovensko slikanico Mali plac.

Mali plac je zgodba z močnim ekološkim sporočilom o tem, kako pomembno je ohranjanje ravnotežja v naravi in skrbi za naravno okolje. Avtorja Uroš Grilc in ilustrator Gorazd Vahen sta ustvarila poučno zgodbo o mali želvi in življenju v močvirju. Mali plac je čarobno lep kraj in prijazen dom številnih močvirskih živali. Toda škratji urok z Malega placa prežene vse močvirske živali. Le želva zbere dovolj poguma, da se sooči s škratjo nadlogo. V temačnem škratjem gozdu jo čakajo tri zahtevne škratje uganke, saj škratje od vsega najraje sprašujejo zagonetne reči. A želva ve, da si tisti, ki reši škratovo uganko, pribori naklonjenost teh malih hudob. Bo želvi uspelo najti rešitev in pregnati škratji urok? Bo Mali plac spet postal prijazen dom mnogoterih močvirskih bitij?

Zgodba bo posebej ljuba vsem, ki živijo na Ljubljanskem Barju, saj je naravni rezervat Mali plac dom želve sklednice in izjemno privlačna naravna znamenitost. Pravljica o Malem placu je tako poklon temu koščku narave in spodbuda, da otroci razmišljajo o naravi, ki jih obdaja, in o pomenu skrbi zanjo.

Cena slikanice je 12,95 EUR in je na prodaj:

 • v vseh knjigarnah po Sloveniji
 • v razstavišču Moja Ljubljanica
 • v Turistično informacijskem centru Vrhnika.

 

Izletniška karta Ljubljansko barje
 
Izletniška karta KP Ljubljansko barje je v merilu 1:30.000. Na karti poleg osnovnih informacij o Ljubljanskem barju najdemo 39 vrisanih in opisanih zanimivosti Ljubljanskega barja, tistih, ki so nastale kot posledica naravnih procesov in tistih, ki jih je s svojimi posegi povzročil človek. Dodatno so opisani poteki učnih poti in pešpoti, dragocena novost pa so tudi natančni opisi 6 priporočenih kolesarskih povezav po Ljubljanskem barju, dolžine od 13 do 49 kilometrov.

Karta je izšla v slovenskem in angleškem jeziku, je brezplačna in jo lahko dobite na sedežu parka ter v nekaterih turistično-informativnih centrih na Ljubljanskem barju in okolici.


 


Predstavitvena publikacija Ljubljansko barje

Predstavitvena publikacija o Ljubljanskem barju z bogatim slikovnim gradivom v slovenskem in angleškem jeziku ponuja vpogled v nastanek, zgodovino, naravne znamenitosti in kulturno dediščino Ljubljanskega barja.
Publikacija 
 

Ta publikacije je pošla.Predstavitvena brošura Park na robu mesta

  V brošuri odgovarjamo na naslednja vprašanja:
 

 Katere so osnovne značilnosti Ljubljanskega barja?
 Kaj se skriva za imenom Krajinski park Ljubljansko barje?
 Kako lahko pomagamo pri ohranjanju Ljubljanskega barja?
 Kaj je dobro vedeti pred obiskom krajinskega parka?

 
Brošura je izšla v slovenskem in angleškem jeziku in je brezplačna. Dobite jo lahko na sedežu parka ali pa jo naročite tudi preko spletnega obrazca na dnu te strani. Ne pozabite pripisati svojega naslova, kamor vam jo lahko pošljemo.

   
  

 

  

Ta publikacija v angleškem jeziku je pošla.


 

Zloženka Koliščarji na Ljubljanskem barju

V sklopu priprav na vpis kolišč z Ljubljanskega barja na UNESCO Seznam svetovne dediščine je KP Ljubljansko barje, v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana, Narodnim muzejem Slovenije, Ministrstvom za kulturo ter Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO, pripravilo zloženko z osnovnimi informacijami o kulturi kolišč Ljubljanskega barja. Zloženka je izšla v slovenskem in angleškem jeziku in je brezplačna.

Zloženko lahko dobite na sedežu parka ali jo naročite preko spodnjega spletnega obrazca (ne pozabite pripisati svojega naslova, kamor vam zloženko lahko pošljemo).

Ta publikacija v slovenskem jeziku je pošla.

 

Zgibanka Pot ob reki Iški - Okljuk

Iška je reka več obrazov. Na svoji razburljivi, manj kot 30 km dolgi poti, teče skozi divji Iški vintgar, po rodovitnem Iškem vršaju in nazadnje še po močvirnem Ljubljanskem barju. Ob njej poteka tudi učna pot, ki je dolga 13 km. Na njej lahko tudi vi, bodisi s kolesom bodisi peš, spoznavate različne obraze te pokrajine. Zgibanka je izšla v slovenskem jeziku in angleškem jeziku in je brezplačna.
 

Priročnik za pripravo upravljavskih načrtov za kmetije na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje

S tem priročnikom si lastniki kmetij na Ljubljanskem barju lahko pomagajo izdelati načrt za upravljanje lastnih kmetij, ki bo povečal ali vsaj ohranil dobiček kmetije in hkrati prispeval k ohranjanju narave, ki je dolgoročno zagotovilo za kmetijsko dejavnost.

Prenesete si ga lahko na tej povezavi.