SLO ENG  

Podobe Ljubljanskega barja

Nekateri deli Ljubljanskega barja se ob obilnem deževju spremenijo v jezero, ponekod so poplavljene tudi poti. Takšen je bil v preteklih dneh pogled z Bevške učne poti, po delu katere poteka tudi Jakobova pot. Po slednji se lahko sprehodimo do cerkve sv. Jakoba v Blatni Brezovici, od koder je lep razgled na barjansko ravnico.  

Foto: Barbara Vidmar

 

29. 5. 1933

Položaj v poplavljenih krajih na Barju in v vrhniško-borovniški ravnini je v splošnem od sobote do danes neizpremenjen. Vode prav počasi padajo. Na mnogih krajih pa se vode ne morejo stekati v glavno Ljubljaničino strugo, odnosno njenih pritokov, ker so se po travnikih in poljih kar ustalile. Nekateri, letos še neizsnaženi jarki so se razlili po njivah in travnikih ter po vrtovih okoli hiš, da se morajo prebivalci do svojih domov voziti s splavi. Ljubljanica je v splošnem poplavila do 150 km Barja in vrhniške ravnine.

Med silnim bobnenjem bruha Ljubljanica vodo pri svojem izvirku v Retovju pod Močilnikom. Na uro privre na dan izpod skalovja po več tisoč litrov vode. Ljubljanica se je takoj pri izvirku močno razlila in je pod Vrhniko že poplavila vse travnike in njive. Po vrhniški ravnini stoji voda prav visoko, po nekod celo do 2 m. Splošno je stanje Ljubljanice pri Vrhniki in okoli Bevk 5 m nad normalo. Vrhničani in bližnja naselja trpe ogromno škodo, kajti uničeni so vsi poljski nasadi, tako krompir, fižol, koruza, razna žita in pesa. Največjo škodo je povodenj napravila po travnikih. Poljska divjad je izredno trpela. Mladi zarod je pokončan. Race so zapustile svoja gnezda, tako tudi jerebice.

Potniku, ki se vozi z notranjskimi vlaki, se nudijo grozni prizori poplav. Na daleč in široko je vse pod vodo. Močno se je razlila tudi Bistra, pritok Ljubljanice, ki izvira v Bistri pri Galetovi graščini. Tudi ta bruha izpod gore silne množine vode. Vse te vode prihajajo večinoma iz Cerkniškega jezera in tudi iz drugih kraških krajev. Prav tako je drugi večji pritok Ljubljanice na levem bregu Borovniščica prestopil strugo in poplavil borovniško ravan.

Mnogo škode trpe naselja Blatna Brezovica, Bevke, Sinja gorica. Notranje gorice in še druge vasi. Lepe in ponosne Bevke so od vseh strani obkoljene z visoko, do 5 m stoječo vodo. Odrezane so od ostalega sveta. Še promet z vozili je ž njimi onemogočen. Ljudje se prevažajo s čolni. Živina tu mnogo trpi, ker je kmetom stara krma že pošla in so že pred mesecem začeli živino krmiti s svežo klajo. Tu je prava slika iz časov barjanskega človeka na mostiščih. Semintja križarijo čolni. Prebivalstva se loteva obup, kajti povodenj je uničila vse nasade, ki so drugače kazali, da bodo letos prav dobri. Ni upati, da bi se vode hitreje odtekle.

Vir: Barje pod vodo, Jutro, 30. 5. 1933