SLO ENG  

Podobe Ljubljanskega barja

V letu 2019 smo izvedli podvodni monitoring stanja kolišč na Ljubljanskem barju. Fotografija prikazuje kole, na katerih so pred okoli 5000 leti stale hiše, ki so bile del kolišča.

Foto: Dejan Veranič


Ena prvih podvodnih arheoloških raziskav s potapljači je bila izvedena prav na Ljubljanskem barju še v času avstro-ogrske monarhije. V dopisu vojnemu ministrstvu z dne 13. avgusta 1884 je Dragotin Dežman predstavil svojo zamisel o pregledu rečnega dna s pomočjo potapljačev in prosil za izkušenega potapljača. Vojno ministrstvo je prošnji ugodilo in tako je dal Mortiz Manfroni von Montfort, poveljnik arzenala v Pulju in kapitan korvete, Dežmanu na voljo dva potapljača z vso potrebno opremo. Ta je vključevala mehki skafander in zračno tlačilko, poleg tega pa še volneno perilo, potapljaške čevlje s svinčenimi podplati s težo 8-10 kg in vrvico za signalizacijo.

Mornar I. razreda Davide Giraldi in njegov pomočnik, mornar II. razreda Jože Bratonja, sta že 17. septembra istega leta z vlakom prispela v Borovnico. Podvodne raziskave so potekale v Ljubljanici v bližini Vrhnike in so skupno trajale 44 ur in 15 minut.

Dežman je obema potapljačema izrekel priznanje in izpostavil izjemno uporabnost potapljaških raziskav v znanstvene namene, ki pa so od takrat do danes bistveno napredovale.

Vir:
Andrej Gaspari: Zgodovinski pregled in perspektiva podvodnega arheološkega raziskovanja v Sloveniji. – Potopljena preteklost: arheologija vodnih okolij in raziskovanje podvodne kulturne dediščine v Sloveniji: zbornik ob 128-letnici Dežmanovih raziskav Ljubljanice na Vrhniki (1884-2012), 2012.