ljubljansko barje
SLO ENG  

Vse živo z Barja na razstavi Barjanka na Krakovskem nasipu v Ljubljani do 15. 5. 2019

Objavljeno 17.04.2019 » Aktualne novice


Motiv zmagovalne predloge medalje - metulj barjanski okarček, foto metulja: Tatjana Čelik

Krakovski nasip v Ljubljani je v aprilu zacvetel v barvah Ljubljanskega barja. Na razstavi si lahko ogledate 10 fotografij z lanskoletnega rekreativnega kolesarskega maratona Barjanka, skupaj z zemljevidom trase Barjanke in vabilom na letošnjo Barjanko, ter 10 predlogov za medaljo Barjanke, skupaj s čudovitimi fotografijami izbranih motivov. Otvoritev razstave je potekala v torek, 16. aprila, v predverju Križank v Ljubljani. Na otvoritvi smo se zbrali sodelujoči pri rekreativnem kolesarskem maratonu Barjanka in razstavi Barjanka: predstavniki barjanskih občin, JZ Krajinski park Ljubljansko barje, Kolesarskega društva Rog, družbe BTC, Turizma Ljubljana in Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.


Sodelujoči na maratonu in razstavi Barjanka, foto: Anton Žvanut

Za kulturne vložke na otvoritvi razstave so poskrbeli dijaki Srednje šole za oblikovanje: Larisa, Ana, Kaja Kristovič, Ana Cimerman, Ema Isabela Mozoli in Aljaž Ocvirk. Obiskovalci otvoritve razstave so se lahko posladkali z domisleno sladico, Cankarjem na palčki, in Cankarjevo kavo.

    
Slasten Cankar na palčki                        Kulturni vložek dijaka Aljaža Ocvirka 

Predloge medalj za Barjanko so nastale na predlog direktorja KD Rog, Gorazda Penka, v Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Predstavniki JZ Krajinski park Ljubljansko barje smo dijakom predstavili Ljubljansko barje, zatem pa so dijaki pod mentorstvom profesorjev Damijana Kracine, Iris Skubin in Nine Šušteršič Remic najprej narisali in potem iz različnih materialov oblikovali predloge medalj. Dijaki so v svoje izdelke zelo domiselno vpletli izbrane motive Barja: značilno mozaično krajino, tipične živalske in rastlinske vrste ter dragocene arheološke najdbe. Izdelki dijakov so bili tako dobri, da smo iskali način, da vsaj najboljših deset predstavimo širši javnosti. Veseli smo, da se je našemu predlogu za razstavo na Krakovskem nasipu odzval Turizem Ljubljana. Da je razstava razumljiva tudi tujim obiskovalcem je poskrbel Ivo Poderžaj, za oblikovanje le-te pa Aleksander Brezlan, oba profesorja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. 


Veliki škurh na Barju izgublja svoj življenjski prostor, bo odkolesaril kam drugam?, predloga medalje: Enola Semenič Nabergoj, foto škurha: Davorin Tome

Razstava Barjanka predstavlja tudi vabilo na letošnji rekreativni kolesarski maraton Barjanka, ki bo v soboto, 8. junija 2019. Vse podatke o letošnji Barjanki najdete tu.

 


Otvoritve razstave se je udeležil tudi "glavni motor" Barjanke, direktor KD Rog, Gorazd Penko, foto: Anton Žvanut

 

 Nazaj