ljubljansko barje
SLO ENG  

BARJANKA

Objavljeno 04.09.2020 » Aktualne novice


Foto: Kolesarji v objemu barjanskih travnikov, foto: Anže Grabeljšek

Ta vikend bo kolesarski: 5. in 6. septembra 2020 se bo v Sloveniji odvil že 39. Maraton Franja, ki ga podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Turizem Ljubljana, saj ima športni turizem velik multiplikativni potencial. Poleg tega so trase Barjanke, kronometra, družinsko-šolskega maratona ter deloma krajšega in daljšega maratona speljane čez kraje v regiji Osrednje Slovenije, promocija slednje pa je eden od strateških ciljev Turizma Ljubljana.

Ljubljana bo znova izhodišče in cilj vseh maratonskih preizkušenj. Letos se bo tretjič zaporedoma odvila 83 km Barjanka, ki kot pravo doživetje predstavi lepote Ljubljanskega barja in obudi spomine na začetek kolesarskih tekmovanj, ko so prve dirke še potekale po makadamskih cestah. Start in cilj Barjanke, ki bo v soboto, 5. septembra, ob 8. uri, je na Slovenski cesti pri Drami. Maraton je netekmovalne narave, saj se udeležencem časa ne meri.

Krajinski park Ljubljansko barje je zaradi bližine Ljubljane, krajinske pestrosti ter kulturne in naravne dediščine primeren za razvijanje trajnostnega turizma s posebnim poudarkom na kolesarjenju, saj je na tem območju dovolj ustrezne cestne infrastrukture – makadamskih cest. Kolesarska trasa Barjanke bo potekala po vseh občinah Krajinskega parka Ljubljansko barje (Ljubljana, Brezovica, Log – Dragomer, Vrhnika, Borovnica, Ig in Škofljica), dolga pa bo približno 83 kilometrov. Kolesarji bodo na njej spoznavali številne zanimivosti in posebnosti Ljubljanskega barja: od slovite Plečnikove cerkve v Črni vasi do Podpeškega jezera, od ostalin mogočnega viadukta v Borovnici do samostana v Bistri in Cankarjeve Vrhnike, pa ostalin kolišč … Vsi ti turistični biseri so lahko zagotovo zadosten razlog za kolesarjenje po trasi Barjanke tudi tedaj, ko na njej ne bo organiziranih dogodkov.

Več podatkov o Barjanki in prijave 

Tudi mi bomo na Barjanki, najdete nas na Igu.

 

           

 

 Nazaj