ljubljansko barje
SLO ENG  

Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst - priložnost za osvojitev Barjanskega mozaika!

Objavljeno 03.03.2017 » Aktualne novice

V letošnjem letu je 3. marec, Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst, posvečen mladini in njihovemu vključevanju v varstvo prosto živečih vrst s sloganom »Prisluhnimo glasu mladih«. Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je konec leta 2013 razglasila 3. marec za Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst. Na ta dan je bila leta 1973 v Washingtonu sprejeta Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Konvencija CITES).

Krajinski park Ljubljansko barje že več let aktivno sodeluje z mladimi preko mreže barjanskih šol, v kateri izvaja delavnice in predavanja. V času selitve dvoživk poteka  akcija Pomagajmo žabicam čez cesto, v okviru katere se po prijavljenih osnovnih šolah izvajajo tudi delavnice na temo dvoživk. Mladi v teh delavnicah ne le odkrivajo številne vrste dvoživk, ki živijo na Barju, pač pa tudi spoznavajo, kako zelo je pomembno ohranjanje mokrišč za preživetje le teh. Žabe poleg ptic najbolj zaznamujejo Ljubljansko barje med živalskimi vrstami. A Ljubljansko barje pestuje v svojem naročju cel mozaik ne le živalskih pač pa tudi rastlinskih vrst, ki vse skupaj sestavljajo čudovito celoto.

Vam je katera od barjanskih rastlin ali živali še posebej prirasla k srcu in bi njen opis radi delili z ostalimi?

Pošljite nam njen opis (pisni ali slikovni: risba / fotografija). Najboljše bomo objavili na naši spletni strani, tri najboljše predstavitve pa bodo nagrajene z priročnikom za opazovanje vrstnega bogastva Ljubljanskega barja Barjanski mozaik. Prednost pri izbiri najboljših opisov imajo skupinske predstavitve npr. družina ali razredOpise barjanskih vrst zbiramo do konca meseca marca na naslov:

  • info@ljubljanskobarje.si ali
  • Javni zavod KP Ljubljansko barje, Podpeška cesta 380, 1357 Notranje Gorice


Nazaj