ljubljansko barje
SLO ENG  

Študijski obisk ukrajinskih predstavnikov lokalnih in regionalnih oblasti

Objavljeno 18.09.2019 » Aktualne novice

V torek, 10. 9. 2019, smo na Ljubljanskem barju gostili ukrajinske predstavnike lokalnih in regionalnih oblasti, ki so obiskovali Slovenijo na povabilo Centra za evropsko prihodnost. V prvem delu smo jim v Centru Ig predstavili Krajinski park Ljubljansko barje in projekte, ki smo jih izvedli oz. jih izvajamo skupaj z barjanskimi občinami. Zbrane sta nagovorila tudi župan Občine Ig, Janez Cimperman, in direktor JZ Krajinski park Ljubljansko barje, Janez Kastelic. Udeleženci so imeli kar nekaj vprašanj, na katera smo jim z veseljem odgovorili.

V drugem delu srečanja smo se sprehodili po Poti barjanska okna. Na poti smo predstavili nekaj zemljišč, s katerimi upravlja park. Na razglednem podestu ob barjanskih oknih smo predstavili kompleksno sestavo tal in voda na Barju. Ob poti pa smo odkrivali tudi pestrost življenjskih prostorov ter živalskih in rastlinskih vrst.

Ko smo se z  obiskovalci že vračali po poti nazaj, smo na travniku opazili veliko zeleno žuželko, ki je požela s strani ukrajinskih gostov veliko pozornosti.

Bogomolka je plenilka in edina med žuželkami, ki ima glavo nameščeno tako, da jo lahko vrti v vse smeri. Tako lahko opazuje plen z obema očesoma, kar je pomembno, da čim natančneje presodi razdaljo do plena. Bogomolkina plenilska narava lahko človeku koristi. Že od prvih dni svojega življenja pleni vse od uši do drugih manjših živalic, z odraščanjem pa je uspešna tudi pri lovu na večje žuželke, med katerimi je veliko takšnih, ki jih na vrtu ne bi radi videli. 

Vsaka država, regija, lokalna skupnost, zavarovano območje se srečuje s svojimi izzivi in išče svojo pot za reševanje izzivov. Veseli smo, da svoje izkušnje lahko delimo z drugimi. Na zemljevidu sveta vsaka država šteje, tako kot v naravi vsaka vrsta šteje.

Foto: Center za evropsko prihodnost in Maša Bratina
Vir opisa bogomolke: Ivan EsenkoNazaj