ljubljansko barje
SLO ENG  

Ste opazili viniko? Sporočite!

Objavljeno 26.10.2018 » Aktualne novice

Vinika (Parthenocissus sp.) je ena izmed bolj prezrtih tujerodnih invazivnih rastlin, ki se počasi, a vztrajno širi tudi v Sloveniji. V večjem delu leta gre za manj opazno ovijalko, najlažje pa jo opazimo prav v teh jesenskih dneh, ko se njeni listi obarvajo intenzivno rdeče.

Vrste tega rodu, ki so prvotno doma iz vzhodne Azije in Severne Amerike, so marsikje ušle nadzoru iz prvotno zasnovanih živih meja, lesenih ograj in kamnitih zidov, ki jih lahko povsem prekrijejo, in se nenadzorovano širijo že v urbanem okolju. A prava nevarnost grozi drugje. Vinika se več kot uspešno namreč ovija tudi okoli rastlin v mejicah in gozdnih robovih izven urbanega okolja, po katerih se razraste zaradi nepremišljenega odlaganja vrtnih odpadkov po rezu grmičevja. Marsikje vinika sčasoma povsem zastre samoniklo domorodno rastlinstvo in tako lahko celo prepreči njegovo rast.

Z vašo pomočjo lahko pristojne v državi glasneje opozorimo na problem še ene tujerodne invazivne rastline. Zato vas v prihajajočem počitniškem tednu vabimo, da ste pozorni na rdeče obarvane plezalke v naravi, jih fotografirate, si zapišete lokacije posnetkov ter svoje fotografije naložite na BioPortal ali jih posredujete na Center kartografije favne in flore po e-pošti (bioportal@ckff.si).

Na fotografiji si lahko ogledate tako rastlino kot zemljevid znane razširjenosti vinike (Parthenocissus sp.) v Sloveniji (vir podatkov: Podatkovna zbirka CKFF, stanje 26. 10. 2018; fotografije objavljene z dovoljenjem uporabnikov BioPortala).

Sejmo in sadimo na svoje vrtove avtohtone vrste rastlin!

 Nazaj