ljubljansko barje
SLO ENG  

Spoznajmo skrivnostne leteče ponočnjake

Objavljeno 03.09.2014 » Aktualne novice

Kdo so ponočnjaki, ki gledajo z ušesi in letajo z rokami?
Kje jih lahko  opazujemo in jim prisluhnemo?
Ali  živijo le v jamah?


Cerkev v Podkraju je eno izmed pomembnih kotišč netopirjev na Ljubljanskem barju, kjer se čez poletje lahko zbere več kot 250 netopirjev, zato prav tu obeležujemo 16. mednarodno noč netopirjev. Pridružite se nam na netopirsko obarvanem dnevu, v soboto 13. septembra 2014 pri Cerkvi Svetega Janeza Krstnika v Podkraju pri Tomišlju. 

Mednarodno noč netopirjev v Podkraju organizira Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave - OE Ljubljana, Krajinskim parkom Ljubljansko barje in Župnijo Tomišelj. 

PROGRAM:

  • od 16:00 dalje čistilna akcija zvonika in podstrešja, da se odstrani gvano netopirjev.Udeleženci bodo lahko domov odnesli vrečko netopirskega gvana, ki je odlično naravno gnojilo.
  • od 16:00 dalje likovno ustvarjalna delavnica za otroke »Izdelaj svojega netopirja«
  • 18:30 predavanje o netopirjih in ukrepih za ohranjanje kotišč na Ljubljanskem barju (predavata Simon Zidar -SDPVN in Karolina Rebernik -ZRSVN)
  • 19:30 opazovanje izletavanja netopirjev in poslušanje s posebnimi napravami - ultrazvočnimi detektorji.

Lepo vabljeni vsi, še posebej družine z otroki! V primeru slabega vremena bodo aktivnosti potekale pod cerkvenim obokom in v cerkvi.

Podrobnejšo predstavitev dogodka si lahko ogledate tu.Nazaj