ljubljansko barje
SLO ENG  

Spomladanska sezona terenskega dela za dvoživke je v polnem teku

Objavljeno 29.04.2020 » Aktualne novice

V Krajinskem parku Ljubljansko barje zadnje tedne pospešeno opravljamo terensko delo v okviru projekta Varstvo dvoživk in obnova njihovih habitatov - LIFE Amphicon. Sredi aprila je namreč toplo pomladno sonce pospešilo razvoj jajčec dvoživk. Opazili smo prve paglavce, ki so se greli v plitvinah odvodnih kanalov.

Poleg pregleda potencialnih mrestišč v teh dneh zaključujemo popise črnih točk na treh cestnih odsekih ob južnem robu Ljubljanskega barja. Pridobljeni podatki bodo služili kot osnova za pripravo načrtov za trajno ureditev treh odsekov. V okviru projekta bodo v prihodnjih letih tam zgrajeni cestni podhodi za dvoživke. Ureditev bodo dopolnile stalne ograje, ki bodo preprečile prehajanje dvoživk čez cesto.

V kratkem bomo pričeli tudi s terenskim delom, ki bo posvečeno velikemu pupku. S popisi bomo določili velikost populacije na Ljubljanskem barju. V prihodnjih letih bomo namreč vzpostavili številna nova vodna telesa za dvoživke, poskrbeli pa bomo tudi za izboljšanje kopenskega dela njihovega življenjskega prostora. Podatki o stanju populacije nam bodo pomagali pri ocenjevanju uspešnosti izvedenih ukrepov.Nazaj