ljubljansko barje
SLO ENG  

Slastne barjanske dobrote ter urni kosci in grabljice

Objavljeno 30.07.2012 » Aktualne novice

Kdor se je v soboto 28. julija odpravil v Borovnico, je imel kaj videti, slišati in okusiti. V centru Borovnice je od jutranjih do večernih ur potekala prireditev Dan borovnic, ki se je popoldne zlila s prireditvijo Kosci in Grabljice. Na barjanski tržnici v Borovnici so se s svojimi pridelki in izdelki predstavljali številni pridelovalci in rokodelci. Največ stojnic so zasedali predelovalci borovnic, ki so poleg svežih borovnic ponujali tudi pecivo, marmelade, namaze in razne pijače iz borovnic. Poleg borovnic je bilo moč kupiti tudi ostalo sadje, kot na primer slive, ki jih je ponujal gospod Marjan Čučkin iz Škofljice. Sladkosnedi smo se lahko založili tudi z medom in slastnim pecivom, ki so ga napekle gospodinje iz Društva podeželskih žena Ajda iz Borovnice, Turističnega društva Barje iz Črne vasi… Marsikdo se je ustavil tudi na zeliščarski stojnici ga. Tadeje Vadnjal iz Črne vasi in ga. Anice Ilar iz Lip, ki se je šibila pod težo barjanskih čajev, namazov in marmelad. Še posebej zanimiva pa je bila njuna delavnica, v kateri smo obiskovalci lahko natisnili različno cvetje na blago.

     
Zeliščarka Tadeja Vadnjal                         Sadjar Slavko Turšič

Marsikatero otroško oko se je ustavilo na stojnici gospoda Alojzija Sever, ki je predstavljal svoje ročno izdelane makete vozov, vlakov, formul… , med katerimi smo našli tudi maketo koliščarskega voza. Kdor si je želel izvedeti kaj več o koliščarjih, pa jo je lahko mahnil na stojnico Društva Fran Govekar Ig. Ob visokih temperaturah smo se lahko odžejali z odličnimi domačimi sadnimi sokovi Ekološke kmetije Pr'Laškarju iz Zobačevega in gospoda Slavka Turšiča iz Dražice pri Borovnici. Še posebej zanimivo  se je bilo ustaviti na stojnici pri gospodu Janezu Skubicu iz Škofljice, ki je predstavljal predelavo lanu. Gospa Ivanka pa nam je ponudila slasten laneni namaz. Predstavniki barjanskih turističnih društev so poskrbeli za tudi za tiste obiskovalce tržnice, ki jih je zanimalo, kam bi jo lahko na Ljubljanskem barju mahnili na izlet. Na naši stojnici pa ste obiskovalci prejeli tudi brezplačne izletniške karte po Ljubljanskem barju in številno ostalo informativno gradivo.


Informativna stojnica KP Ljubljansko barje in občine Vrhnika

Ko se je urin kazalec nagnil k poldnevu, se je v bližnji Brezovici pri Borovnici začenjala zbirati množica tekmovalcev za 6. medobčinsko tekmovanje Koscev in grabljic za pokal Ljubljanskega barja in ostalih udeležencev etnološke povorke. Godba, konjske vprege, narodne noše in tekmovalci so se sprehodili in zapeljali od kapelice do gasilskega doma v Brezovici pri Borovnici. V povorki smo opazili tudi župane in podžupane barjanskih občin, nekateri pa so se na prireditev pripeljali kar s kolesi. Celotno prireditev je povezoval gospod Matjaž Ocepek, zbrane pa sta pred samim pričetkom tekmovanja nagovorila še župan gostiteljske občine Borovnica Andrej Ocepek in predstavnica Ministrstva za kmetijstvo in okolje mag. Tanja Strniša. Po glasbenem predahu smo se skupaj z tekmovalci prestavili na bližnji travnik, kjer se je začelo tekmovanje koscev in grabljic. Izurjene roke koscev in grabljic so kosile in grabile, da je bilo veselje gledati in fotografirati. Tekmovalne skupine smo lahko prepoznali tudi po značilnih oblačilih. To soboto so metulje na brezoviškem travniku zamenjali pisani kosci in grabljice, ki so s svojimi kosami in grabljami letali naokrog visokim temperaturam navkljub.


Kosci na tekmovanju

Ob petih popoldne se je celotno dogajanje prestavilo v Borovnico, kjer je potekala razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev nagrad. Letos so prvo mesto v košnji zasedli kosci iz Škofljice, kot skupina in kot posameznik. Že tretjič je slavil Jože Škrabec. Najboljše v grabljenju so bile grabljice iz Ljubljane, kot posameznica pa je bila najboljša grabljica  Vera Oblak iz Iga.

Čestitamo zmagovalcem, ostalim tekmovalcem in organizatorjem, ki so pripravili tako bogati prireditvi!
 Nazaj