ljubljansko barje
SLO ENG  

Sava TIES – V Sarajevu je potekala delavnica o invazivnih tujerodnih vrstah

Objavljeno 16.03.2020 » Aktualne novice

V prostorih Naravoslovno matematične fakultete Univerze v Sarajevu je 18. februarja 2020 potekala prva delavnica v sklopu projekta »Določanje prisotnosti in kartiranje razširjenosti invazivnih tujerodnih vrst na zaščitenih območjih kantona Sarajevo«. Projekt izvaja Združenje za biološke raziskave in zaščito narave BIO.LOG. v sodelovanju z Javno ustanovo za zaščitena naravna območja, financira pa ga Sklad za zaščito okolja Federacije BiH.
Na prvi delavnici so predstavili cilje projekta in rezultate prve faze terenskega dela in popisa invazivnih vrst na zaščitenih območjih kantona Sarajevo. Ob tej priložnosti so tudi druge organizacije, ki v Bosni in Hercegovini delujejo na področju problematike invazivnih tujerodnih vrst, predstavile svoje delo. Delavnica je osvetlila obsežnost problema invazivnih tujerodnih vrst, posebno na zaščitenih območjih, in nujnost sprejetja ukrepov za boj proti njim.


Na dogodku je Center za okolje, eden od partnerjev na projektu, katerega del je tudi Krajinski park Ljubljansko barje, predstavil projekt Sava TIES.  Opisal je izkušnje, ki so jih do zdaj pridobili pri izvajanju tega projekta, ki ga izvajajo na zaščitenem habitatu Tišina v občini Šamac. Udeleženci so izmenjali aktualne informacije in izkušnje na temo invazivnih tujerodnih vrst z namenom nadaljnjega sodelovanja pa tudi potencialne izdelave skupne baze podatkov. Eden od zaključkov delavnice je bil, da je nujno vzpostaviti sistem monitoringa razširjanja invazivnih tujerodnih vrst in nadzor nad njimi v Bosni in Hercegovini.

 Nazaj