ljubljansko barje
SLO ENG  

Sava TIES – Svetovni dan okolja v znamenju invazivnih tujerodnih rastlin

Objavljeno 12.06.2019 » Aktualne novice

Ozaveščevalni dogodek v Veliki Gorici na Hrvaškem


V Veliki Gorici na Hrvaškem so v sklopu praznovanja Svetovnega dneva okolja, 31. maja, organizirali okoljske delavnice za predšolske otroke. Potekale so v okviru VGfesta, ki ga organizirata Turistična skupnost Velika Gorica in Javna ustanova Zeleni prstan, ki je tudi partner na projektu Sava TIES. Drugi udeleženci in moderatorji delavnic so bili predstavniki različnih organizacij in društev - Društva čebelarjev Turpolje, Urada za gozdove Velika Gorica, društva študentov biologije  BIUS in BIOTEKE ter svobodna umetnica Jadranka Hlupić Dujmušić.

Bogat program je privabil okoli 250 predšolskih otrok iz 6 vrtcev. Organizatorji so uporabili inovativne metode za predstavitev različnih tem otrokom, kot so upravljanje z odpadki (recikliranje in sortiranje odpadkov) ter varstvo narave in življenje čebel in čebelarstvo. Igrali so se tudi »ujemi invazivno rastlino«, kjer so se učili o domorodnih ter tujerodnih invazivnih rastlinah in grožnji, ki jo predstavljajo. Vsi otroci so na delavnici prišli v kontakt tudi z "nenavadnimi" živalmi, kot so ščurki, škorpijoni, žuželke, polži in žabe.

Javna ustanova Zeleni prstan je na dogodku zastopala barve projekta #SavaTIES ter otroke skozi igro seznanila z »nevarnimi« invazivnimi tujerodnimi rastlinami ter jih naučila, kako jih ločimo od domorodnih. Izobraževanje lokalnega prebivalstva, posebno otrok, je pomemben korak pri ohranjanju narave.

 Nazaj