ljubljansko barje
SLO ENG  

Sava TIES – 9. srečanje mreže parkov v porečju Save in obisk Savice

Objavljeno 03.12.2019 » Aktualne novice

Člani Mreže parkov v porečju Save (SavaParks) smo se v Triglavskem narodnem parku dobili na 9. srečanju mreže SavaParks. Triglavski narodni park je ime dobil po najvišji gori v Sloveniji – Triglavu (2864 m n.v.) in zajema območje v njegovi okolici.

 

Foto: Ivana Sučić


Tukaj lahko najdemo izvir reke Save, ki smo ga udeleženci srečanja tudi obiskali. Čudovit slap Savica je visok 78 m in se napaja iz Triglavskih jezer, ki ležijo v gorah nad slapom. To je izvir reke Savice, ki teče v Bohinjsko jezero, iz njega pa priteče Jezernica, ki se po manj kot 100 metrih združi z Mostnico (kar je uradno začetek Save Bohinjke, ki se v bližini Radovljice zlije s Savo Dolinko) in skupaj tvorita reko Savo.

 

                                      Foto: Ivana Sučić


Ekipa Triglavskega narodnega parka je z nami delila svoje izkušnje in izzive pri upravljanju narodnega parka, medtem ko nam je razkazala nekatere lepote parka, kot sta slap Savica in korita Mostnice.

Srečanje SavaParks je potekalo 26. in 27. novembra ob Bohinjskem jezeru. Člani mreže smo razpravljali o potencialih restavracijah vodotokov vzdolž Save, prihodnosti Mreže parkov v porečju Save in fokusu delovanja mreže.

Foto: Željka Šabarić


Predstvaljeni so bili tudi predlogi za skupen logotip Mreže parkov v porečju Save, ki smo jih skupaj predebatirali, končna odločitev pa bo predstavljena v začetku leta 2020 skupaj s spletno stranjo SavaParks.

 Nazaj