ljubljansko barje
SLO ENG  

Publikacija Življenje v mejicah

Objavljeno 25.01.2019 » Aktualne novice

Mejice so nepogrešljiv element kulturne krajine na Ljubljanskem barju, saj med drugim povečujejo število rastlinskih in živalskih vrst. Za mnoge živalske vrste so mejice prehranjevališča, gnezdišča, skrivališča ter zatočišča.

Barjani so med parcelami kot mejice sadili značilno drevo Ljubljanskega barja, črno jelšo (Alnus glutinosa), ki so jo uporabljali tudi za temeljenje hiš. Po drugi svetovni vojni so na nekaterih zemljiščih zasadili jelševe nasade, ki so se do danes razvili v močvirne loge.

Marsikatero zanimivost o mejicah pa si lahko preberete tudi v novi publikaciji Življenje v mejicah, ki je izšla v zbirki Življenje okoli nas Centra za kartografijo favne in flore (CKFF). Avtorica Aleksandra Lešnik nas povabi k branju z naslednjimi besedami: 

"Naj z naslednjimi stranmi vsaj malo osvetlimo skrivni svet mejic in predstavimo nekaj njihovih prebivalcev. Morda vam razkrijemo kakšno zanimivost o mejicah in vam v razmislek ponudimo kakšno novo vprašanje. Čisto vsaka mejica je za nekaj ali nekoga pomembna, čeprav se tega mnogi premalo zavedajo."

Publikacija je dostopna v pdfju na spletni strani CKFF.

Foto: Davorin Tome in Barbara Vidmar

 

 Nazaj