ljubljansko barje
SLO ENG  

Prostovoljci na Barju

Objavljeno 27.05.2019 » Aktualne novice


Prostovoljci na poti do barjanskih oken in z rozgo zaraščenih parcel

23. maja smo v sodelovanju s prostovoljci Slovenskega geocaching kluba Geocacher v Podkraju izvedli akcijo odstranjevanja invazivnih tujerodnih vrst, kanadske in orjaške zlate rozge. Še pred akcijo odstranjevanja smo predstavili kompleksno sestavo tal in voda na Barju ter pestrost vrst, ki jih pestuje to zanimivo območje.


Predstavitev Barja, biodiverzitete in invazivnih vrst

Ročnega puljenja zlate rozge smo se lotili na dveh zemljiščih, ki jih ima JZ Krajinski park Ljubljansko barje v upravljanju in na katerih se je zlato rozgo odstranjevalo tudi v preteklih letih. Čeprav se zlata rozga na teh zemljiščih kljub preteklim akcijam odstranjevanja še vedno pojavlja, pa je je v primerjavi s prejšnjimi leti vidno manj. Zlato rozgo nam je v veliki meri uspelo odstraniti z zemljišč, kar dokazujejo tako velik kup nadzemnih delov zlate rozge in vreče polne korenin, kot tudi zadovoljni obrazi organizatorjev ob koncu akcije.


Odstranjevanje invazivne zlate rozge

V zahvalo za izvedeno akcijo in v želji, da postanejo tudi prostovoljci varuhi zakladov Ljubljanskega barja, smo jim razdelili priročnike o 115 živalskih in rastlinskih vrstah Barja, Barjanski mozaik, in zaščitne kape LIFE NATURAVIVA. 

 

 
Najmlajši prostovoljci so z zanimanjem odkrivali pestrost vrst na barjanskih travnikih

Vsem udeležencem akcije se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje ter dobro energijo! Se že veselimo nadaljnjega sodelovanja! :)
 

         

 Nazaj