ljubljansko barje
SLO ENG  

Projekt Ljubljanica prejel UNESCO znak najboljših praks za podvodno kulturno dediščino

Objavljeno 03.07.2019 » Aktualne novice

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je 2. junija 2019 projektu Ljubljanica podelila znak najboljših praks za podvodno kulturno dediščino, poroča MMC RTVS. Posebna čast je doletela tudi arheologa Andreja Gasparija, ki so ga izvolili v posvetovalno telo konvencije o varovanju podvodne kulturne dediščine.

Reka Ljubljanica sodi med najpomembnejša in hkrati najbolj ogrožena arheološka najdišča v Sloveniji in je od leta 2003 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.

Projekt, sofinanciran s strani Finančnega mehanizma EGP, je v letih 2014-2016 v partnerstvu z Občino Vrhnika, Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani ter domačim in mednarodnimi strokovnjaki zasnovala in strokovno vodila Irena Šinkovec iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Celovitost projekta, ki je vključeval zaščitne podvodne raziskave, konservacijo in prezentacijo deblaka iz 2. stoletja pr. n. št., sanacijo rečnih brežin, monitoringe, analize in dokumentiranje rečnega dna in depozitorija za moker les ter vzpostavitev razstavišča Moja Ljubljanica na Vrhniki, je bila na mednarodnih srečanjih že večkrat izpostavljena kot primer dobre prakse s področja kulturne dediščine.

Več o tem si lahko preberete na spletni strani razstavišča Moja Ljubljanica.

Iskrene čestitke strokovni vodji projekta Ljubljanica arheologinji Ireni Šinkovec iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane in arheologu Andreju Gaspariju.Nazaj