ljubljansko barje
SLO ENG  


Koledar dogodkov

December 2018
PTSČPSN
 
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Projekt “Mladi za svetovno dediščino”

Objavljeno 14.12.2017 » Aktualne novice

V letu 2017 smo s pomočjo sredstev Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, Parka Škocjanske jame in Centra za upravljanje z dediščino živega srebra izvedli projekt z naslovom “Mladi za svetovno dedišino”.

V projektu smo sodelovali upravljavci svetovne dediščine - Park Škocjanske jame, Center za upavljanje z dediščino živega srebra Idrija in Krajinski park Ljubljansko barje ter srednje šole na ali v bližini teh lokacij - Gimnazija Sežana, Gimnazija Jurija Vege Idrija in Gimnazija Želimlje. Namen projekta je bil, da se mladim predstavi svetovno dediščino in UNESCO kot organizacijo ter da mladi sami izdelajo izdelke, s katerimi bi svetovno dediščino v Sloveniji predstavili svojim sovrstnikom in širši javnosti - na način, kot jo sami vidijo in dojemajo. Junija smo izvedli tridnevni tabor. Vsak dan so dijaki spoznali eno od lokacij Svetovne dediščine v Sloveniji. Nato pa so izdelovali izdelke.

Končen rezultat je bil več kot všečen, uporaben in zanimiv: dijakinje Gimnazije Želimlje so izdelale maskote, tako imenovanega UNESCO Man-a, ki potuje po Sloveniji, dijakinje Gimnazije Jurija Vege Idrija so izdelale strip o Perkmandlcovem potovanju, dijakinje in dijaki sežanske gimnazije pa so izdelali kratek video z utrinki tabora, brošuro o celotnem projektu, pesnitev in potisk za rutke.

Projekt “Mladi za svetovno dediššino” je bil pri vseh udeležencih odlično sprejet. Ne le, da smo se bolje spoznali in se zabavali - predvsem je pomembno, da se mladi seznanjajo s svetovno dediščino tudi izven formalnih okvirov izobraževanja in da tudi sami prenašajo sporočilo svetovne dediščine svetu.

 Nazaj