ljubljansko barje
SLO ENG  


Koledar dogodkov

Januar 2019
PTSČPSN
 
123456
78910111213
14151617181920
2122 2324252627
28293031

Priprave na Barjanko v polnem teku

Objavljeno 07.05.2018 » Aktualne novice

Nova rekreativna trasa maratona Franja, imenovana Barjanka, bo ljubitelje kolesarjenja popeljala po 83 kilometrih cest in makedamskih poti vseh sedmih barjanskih občin, s številnimi zanimivostmi ob poti. Udeleženci se bodo lahko ob poti seznanili z lokalnimi posebnostmi in občudovali naravno-kulturne znamenitosti.

Za udeležence smo pripravili tri zanimive osvežilno-informativne postanke. Prvi postanek bo v Bistri pred Tehniškim muzejem Slovenije, kjer bodo udeleženci lahko odkrivali Bistro skozi čas, izbor kolesarske zbirke Tehniškega muzeja Slovenije in Ljubljanico, skrivnostno reko sedmerih imen. Obisk so napovedali celo Ivan Cankar in Argonavti. Na ogled bo tudi replika najstarejšega lesenega kolesa na svetu, ki so ga našli prav na Barju. Iz Bistre se bodo ljubitelji vrtenja pedal popeljali proti Borovnici. Tam se pot povzpne na staro železniško traso Južne železnice, ki ponuja čudovit razgled na barjanski mozaik travnikov, njiv, mejic in vodotokov.

V Pakem se bodo kolesarji spustili nazaj na glavno cesto, ki vodi do drugega postanka ob Jezeru pri Podpeči. Na parkirišču ob jezeru bo predstavljen skrivnosten kraški rob s številnimi kraškimi pojavi ter lokalna ponudba občin Brezovica in Log-Dragomer.

Po osvežitvi, okrepčilih in spoznavanju zanimivosti se bodo kolesarji podali preko barjanskega mozaika naprej proti Igu, kjer jih čaka še zadnja okrepčilna-informativna točka. Pred Gostilno Hram bo predstavljena lokalna ponudba Iga in Škofljice ter UNESCO Kolišča okoli Alp, del katerih so tudi kolišča na Igu. Sledi kolesarjenje mimo spomeniškega območja kolišč in po Ižanski cesti v Ljubljano na cilj v BTC-ju.

Ideja za Barjanko se je rodila že v prejšnjem letu, v Kolesarskem društvu Rog (KD Rog) in Javnem zavodu Krajinski park Ljubljansko barje (JZ KPLB). Konec leta 2017 so na Igu, na rednem letnem srečanju JZ KPLB, z župani barjanskih občin idejno zasnovo za Barjanko, skupaj z direktorjem KD Rog, Gorazdom Penkom, in direktorico sektorja za tržno komuniciranje družbe BTC, Majo Oven, predstavili županom barjanskih občin. Župani so idejo za Barjanko na načelni ravni podprli, zato so predlagatelji dobili zagon za oživljanje naše ideje.

V letu 2018 so tako predstavniki KD Rog, družbe BTC pa tudi zaposleni na JZ KPLB veliko svojega časa vložili v iskanje čim bolj varnih in hkrati zanimivih poti za udeležence Barjanke in v iskanje finančnih virov za zagotovitev vsega potrebnega za tako obsežen dogodek. Z odločitvijo o sodelovanju so tudi župani vseh sedmih barjanskih občin pristopili k Barjanki kot soorganizatorji, kar so potrdili s podpisom pisma o nameri 17. aprila 2018 v Botaničnem vrtu v Ljubljani. V pismu o nameri so vsi podpisniki tudi jasno zapisali, kaj je glavni namen Barjanke povezati lokalne skupnosti, krajinski park, ponudnike lokalnih proizvodov, turistična društva in gospodarstvo.Nazaj