ljubljansko barje
SLO ENG  

Pot močvirskih škratov na Mali plac je odprta

Objavljeno 02.10.2018 » Aktualne novice


Snovalec poti Uroš Grilc ter župan občine Vrhnika Stojan Jakin ob otvoritvi

V soboto 29.9.2018 je osamelec Kostanjevica v Bevkah zaživel v pravljičnem duhu nove Poti močvirskih škratov na Mali plac. Prvi so se po poti sprehodili prvošolci Osnovne šole Ivana Cankarja z Vrhnike. V zavetju mogočnih bukev, kuštravih kostanjev in slokih smrek ter jelk so otroci hitro pozabili, da imajo pouk. Z močvirskim beležkami v roki so pogumno stopali po gozdnih poteh Kostanjevice. S pomočjo beležke in lesenih skulptur so otroci odkrivali, kaj vse pestuje v svojem naročju ta dragoceni košček Ljubljanskega barja. A vsega vam ne smemo povedati, ker pot čaka tudi na vas, da jo obiščete in razrešite škratji urok. 


foto: Luka Dakskobler

Pot močvirskih škratov na Mali plac je pot z zgodbo. O njej govori slikanica Mali plac Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna, govori pa o pogumni želvi Bevki, ki se spoprime s škratjim urokom in reši Mali plac. 


Na izhodišču poti v Športnem centru Bevke smo obiskovalcem predstavili tudi ostale živalske in rastlinske vrste, ki imajo svoj dom na Ljubljanskem barju. 


Sledovi katere živali se skrivajo tu notri? Foto: Luka Dakskobler

Še preden se opravite v Bevke in na Mali palc, se prepričajte, da imate/poznate:

  • ustrezno pohodno obutev 
  • dovolj časa: glede na dolžino  3,2 km in višinsko razliko 96 m ter cel kup nalog in zanimivosti, ki vas čakajo na poti priporočamo najmanj dve uri
  • potek poti:

Pot močvirskih škratov na Mali plac se prične v Športnem parku Bevke, prvi del poteka skozi vas Bevke, nato pa zavije na osamelec Kostanjevica, se vzpne na vrh osamelca, nato pa spusti proti naravnemu rezervatu Mali plac.  ter se vrača nazaj v Športni park Bevke.


Na poti obiskovalce čaka več točk, kjer odkrivajo tudi značilne barjanske vrste

Mali plac predstavlja res majhen košček Ljubljanskega barja, ki pa v svojem naročju pestuje vrste, ki so na večjem delu Barja že izginile. Držimo se utrjenih poti in tako ohranimo rastišča redkih vrst.Nazaj