ljubljansko barje
SLO ENG  

Paviljon na griču sv. Ane vabi

Objavljeno 28.11.2018 » Aktualne novice


Foto: Barbara Vidmar

Grič sv. Ane leži v osrčju občine Brezovica in je najlepši naravni razgledni stolp na Ljubljansko barje. To so vedeli že naši predniki, ki so na vrhu griča zgradili utrjeno naselje. Ostanki gradišča so še danes lepo vidni. O tem se lahko prepričate na slikoviti informativni tabli o kulturni dediščini na in okoli griča sv. Ane. Gre za eno od treh tabel, ki krasijo nov informativni paviljon na sedlu griča sv. Ane. V njem tako tudi preberemo, da se grič nahaja na stiku nasprotij, med Krimskim hribovjem in ravnico Ljubljanskega barja. Na kraškem robu Ljubljanskega barja tako lahko odkrivamo številne naravne zanimivosti med katerimi še posebej izstopata Jezero pri Podpeči in Ponikve. Za lažjo orientacijo je v paviljonu tudi velika karta celotne občine Brezovica in izsek območja griča sv. Ane z okolico, v kateri lahko raziskujemo tudi bližnje zanimivosti. V paviljonu so tudi klopi, na katerih si bodo utrujeni pohodniki lahko privoščili počitek.Predstavniki Zavoda RS za varstvo narave, Zavoda za varstvo kulturne dediščine in Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje na otovoritvi paviljona, foto: Anton Žvanut

Informativni paviljon na sv. Ani je bil postavljen v sklopu projekta Lokalne akcijske skupine Barje z zaledjem. Glavni partner projekta je Občina Brezovica, z vsebinskimi predstavitvami pa smo sodelovali Zavod RS za varstvo narave, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje, za okusno pogostitev na otvoritvi paviljona pa je poskrbelo lokalno Športno kulturno turistično društvo Lokvanj. Skupna vrednost tega projekta je 42.765,81 EUR, od tega je 28.202,46 EUR sofinanciran delež iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Prebivalci občine Brezovica so lahko zares ponosni, da imajo v svojii bližini toliko naravnih in kulturnih zanimivosti. Verjamemo, da jih bodo tudi s pomočjo novega informativnega paviljona še bolj cenili in s tem ohranjali tudi za nadaljne rodove in obiskovalce iz ostalih krajev.

 
Zbrane na otvoritvi paviljona je nagovoril župan Občina Brezovica, Metod Ropret, foto: Barbara Vidmar

 

www.eu-skladi.siNazaj