ljubljansko barje
SLO ENG  


Koledar dogodkov

Maj 2019
PTSČPSN
 
12345
6789101112
1314151617 1819
20212223242526
27 282930 31

Otvoritev podaljšane učne poti po Naravnem rezervatu Iški morost

Objavljeno 02.04.2013 » Aktualne novice

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije so v sodelovanju s Krajinskim parkom Ljubljansko barje podaljšali Koščevo učno pot po Naravnem rezervatu Iški morost ter v rezervatu postavili nove table.
Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite pri prvem ogledu sedaj krožne poti, ki bo v sredo, 11. aprila 2013 ob 10. uri. Zberemo se na začetku učne poti pri lesenem mostu čez reko Iško ob makadamski cesti med Lipami in Tomišljem.Če imate možnost, vas prosimo, da do izhodišča pridete peš, s kolesom ali s čim bolj polnimi avtomobili, saj je prostora za parkiranje zelo malo. Za ogled novega dela poti priporočamo škornje ali vsaj nepremočljivo pohodno obutev.

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) že 8 let skrbijo za Naravni rezervat Iški morost ,  ki leži severno od vasi Brest v KP Ljubljansko barje. Rezervat obsega 65 ha zemljišč med Igom in Podpečjo ob reki Iški. Leži na enem najbolj obsežnih sklenjenih območij ohranjenih mokrotnih travnikov, značilnih za Ljubljansko barje. V rezervatu so našle svoje prebivališče tudi številne redke in ogrožene rastline in živali.

Ime Iški morost so za rezervat izbrali domačini z Iga in okolice. Svojo sedanjo podobo je začel dobivati, ko je DOPPS leta 2004 v okviru projekta »Vzpostavitev dolgoročnega varstva kosca Crex crex v Sloveniji«, pričel z odkupom in urejanjem zemljišč.

Po obrobju naravnega rezervata poteka Koščeva učna pot, na kateri lahko spoznate značilna življenjska okolja Ljubljanskega barja in načine gospodarjenja, s katerimi jih ohranjamo. Osrednja točka učne poti je lesena opazovalnica, katere oblika simbolizira gnezdo. V njej je nameščena velika panoramska tabla, ki prikazuje pester živalski in rastlinski svet mokrotnih travnikov Ljubljanskega barja. Prikazani so tudi pticam prijazni načini košnje, življenjska okolja v rezervatu ter travniki Iškega morosta nekoč in danes.

Lani smo podaljšali obstoječo učno pot, tako da je postala krožna. Postavili smo dodatne informativne table, s katerimi smo nadomestili stare in opremili nov del učne poti, ter ponatisnili vodnik po učni poti.

Krožna učna pot je dolga 2,5 km, ogled pa traja približno uro in pol. Pot se začne pri lesenem mostu čez reko Iško ob makadamski cesti med Lipami in Tomišljem. Ker pot ni utrjena, za ogled priporočamo nepremočljivo pohodno obutev, v primeru dežja pa tudi škornje. Ob tem vse obiskovalce vljudno prosimo, da nam pomagate pri ohranjanju ptic in narave v rezervatu, med drugim tako, da imate psa na povodcu, smeti odnesete s seboj, motorna vozila pa pustite ob cestah. Ker najbolj ogrožene ptice gnezdijo prav na mokrotnih travnikih, vas prosimo, da za ogled uporabljate učno pot po obrobju in ne prečkate travnikov.


Člani društva na Iškem morostu redno popisujejo ptice gnezdilke in spremljajo pojavljanje zimskih gostov. Lansko poletje so prešteli pojoče kosce, ki jih je bilo še več kot prejšnja leta, in sicer 13.

 

 

Prijazno vabljeni!

 Nazaj