ljubljansko barje
SLO ENG  

Okljukec je na stežaj odprl vrata učne poti ob reki Iški

Objavljeno 25.03.2014 » Aktualne novice

V petek 14. marca 2014 smo se v Lipah pred Gostiščem Kolišče zbrali številni obiskovalci najnovejše učne poti v Krajinskem parku Ljubljansko barje. Preden smo krenili na pot sta nas zbrane nagovorila direktorica Krajinskega parka Ljubljansko barje Barbara Zupanc in idejni vodja ter koordinator poti dr. Aleš Smrekar

13 kilometrov dolgo pot označuje 11 informativnih tabel z jasnimi, kratkimi razlagami, čudovitimi ilustracijami Marjana  Pečarja ter odličnimi fotografijami. Zaradi dolžine je pot najbolj priporočljivo prekolesariti. Če se boste na pot odpravili peš, vas do  izhodišča poti lahko pripelje tudi mestni avtobus. Z  mestnim avtobusom  številka 19b se lahko pripeljete do izhodišča poti v Lipah, v Iški vasi pa lahko  vstopite na mestni avtobus številka 19i (ali obratno). Preden boste krenili na pot priporočamo, da si ogledate opis poti na naši spletni strani, kjer boste  našli tudi e-lekcije za različne starostne skupine. Učiteljem bo prav prišla tudi barjanska banka, v kateri si lahko oblikujejo pot in tematike, ki jih bodo s svojimi učenci odkrivali ob reki Iški.


Na dan otvoritve smo se sprehodili po krajšem delu poti, kjer smo odkrivali, da so se posegi človeka v barjanskem prostoru začeli že sredi 18. stoletja. Kljub okoli pet tisoč kilometrov izkopanih izsuševalnih kanalov na barjanski ravnici, poplave ostajajo stalnica tega prostora. V strugi reke Iške smo opazili šoto, v katero je bila pred okoli dvestotimi leti vrezana struga reke Iške. Nedaleč stran ob bližnji Koščevi učni poti je še vedno mogoče uzreti ostanke nekdanje stare struge reke Iške, ki je pred regulacijo vijugala v reko Iščico.

Če si želite celovitejšo predstavitev Učne poti ob reki Iški vas vabimo, da si preberete, ogledate ali poslušate katerega izmed prispevkov, ki so nastali po otvoritvi Okljuka na/ v:

RTV SLO 1: Slovenska kronika
Radiu Slovenija: Nočni gost
Delu: Z Okljukcem z zavitim repom po BarjuNazaj