ljubljansko barje
SLO ENG  

Jurčevo šotišče zaščiteno pred vandali

Objavljeno 22.10.2012 » Aktualne novice

Jurčevo šotišče v bližini Bevk  je eno zadnjih šotišč z ostanki šote na Ljubljanskem barju in zato znotraj krajinskega parka zavarovano kot naravni spomenik državnega pomena. Že pred leti je občina Vrhnika uredila informacijsko tablo, ki jasno nakazuje na pomen tega redkega ostanka visokega barja na Ljubljanskem barju, kjer je šotišč le še za vzorec ( od 11 obstoječih evidentiranih šotišč jih ima 5 status naravne vrednote) in  danes predstavljajo skromnega pol odstotka površin parka. Za veliko večino šotišč je bil usoden človek z rezanjem in izkoriščanjem šote ter izsuševanjem barja.

Vendar pa jasna opozorila o prepovedi kopanja šote niso zaustavila lokalnih ljubiteljskih  vrtnarjev, ki so se   kopanja šote v Jučevem šotišču občasno lotili ne le z lopatami, ampak kar z mehanizacijo. Šota nastane  v tisočletjih rasti, odmiranja in nalaganja plasti šotnih mahov in drugih organskih snovi, ki zaradi pomanjkanja kisika ne razpadejo, ampak se kopičijo. Čim pa odkopljemo zgornjo plast in jo izpostavimo zraku, se proces propadanja (razkroja) šote začne, zato sploh ni pomembno, ali smo jo odkopali le za cvetlični lonček ali več. Na Jurčevem šotišču je tako prihajalo do dvojne škode- delno s samim kopanjem in odnašanjem šote (krajo, po domače rečeno), delno pa z izpostavljanjem zraku. V zadnjih 10 letih se je  višina Jurčevega šotišča znižala za okoli pol metra zato, ker je začela šota prhneti.

Da bi tem nelegalnim posegom naredili konec, so se na pobudo KP Ljubljansko barje v Zavodu Ivana Cankarja  na Vrhniki (zemljišče je v lasti občine Vrhnika) odločili postaviti fizično prepreko za dostop na šotišče, v upanju, da bo  ograja in jasno opozorilo kršitelje odvrnilo od prepovedanega početja.Nazaj