ljubljansko barje
SLO ENG  

TMS Bistra - Fotografska razstava šakalov

Objavljeno 02.03.2017 » Aktualne novice

V sredo, 1. 3. 2017 so v Tehniškem muzeju Slovenija v Bistri pri Vrhniki otvorili gostujočo fotografsko razstavo šakalov v Sloveniji avtorja Janeza Tarmana, ki bo na ogled v odpiralnem času muzeja do 31. 3. 2017.

Janez Tarman je predsednik Društva za ohranitveno fotografijo ter član društva Dinaricum. Poklicno se ukvarja z naravoslovno fotografijo. Zadnja tri leta se je posvečal tematiki šakalov v Sloveniji. Reportaža je bila zelo odmevna tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Objavljena je bila v številnih revijah, kot na primer National Geographic, BBC Wildlife ter Connaissance de la Chasse.


foto: Janez Tarman

Fotografije so pripomogle k novim znanstvenim raziskavam, predvsem pa vzpostavljajo pomemben most med pridobljenimi znanstvenimi podatki in širokim krogom splošne javnosti. V zadnjem času se ob pomanjkljivem poznavanju populacije v Sloveniji pojavljajo vedno večji pritiski po upravljanju z vrsto. V ta namen je Društvo za ohranitveno fotografijo organiziralo fotografsko razstavo, ki bo gostovala v različnih krajih po Sloveniji, kjer je potrjena prisotnost šakalov. Svojo pot bo začela v Tehniškem muzeju Slovenije.

Šakali so prisotni tudi na Ljubljanskem barju, kjer imajo njihove družine svoj teritorij. Njegove meje ponoči razglašajo drugim šakalom tudi z visokim zavijanjem in bevskanjem. Družina je navadno sestavljena iz odraslega samca in odrasle samice ter njunih mladičev različnih generacij. Brlog si izkoplejo ali pa zasedejo opuščen brlog kake druge živali. Lahko se skrivajo tudi v skalnih razpokah ali votlinah. Hranijo se pretežno z mrhovino, ujamejo pa tudi kakšnega majhnega nevretenčarja. Priložnostno jedo tudi večje žuželke in sadje. Dokaj težko jih je opaziti ali slišati. (opis šakalov na Barju je povzet po priročniku Barjanski mozaik).


 Nazaj