ljubljansko barje
SLO ENG  

24.05. 2017


Evropski dan parkov

Pričel se je (20.5.2017 - 25.5.2017) teden naravnih parkov Slovenije, v katerem se bo zvrstilo vrsto dogodkov (pohodi, predavanja, delavnice...), preko katerih boste lahko odkrivali najbolj dragocene kotičke naše države.

Naravni parki Slovenije predstavljajo najvrednejše dele slovenskega ozemlja z vidika dolgoročnega ohranjanja naravnih vrednot, biotske pestrosti ter posebnih krajinskih lastnosti. Zavarovana območja narave so zavarovana v enem narodnem parku, treh regijskih, 34 krajinskih parkih, 66 naravnih rezervatih in preko 1200 naravnih spomenikih, ki skupaj obsegajo 13 % slovenskega ozemlja. Poleg tega ima Slovenija še 2 geoparka, nekaj botaničnih vrtov in 144 spomenikov oblikovane narave. Precej je še izjemnih območij, ki bi si prav tako zaslužili pravno varovanje in so vredni obiska.

Da se boste lažje odločili, kam jo boste mahnili, smo za vas pripravili nabor dogodkov v naravnih parkih Slovenije. Pri tem vam bo v pomoč tudi nova spletno stran www.naravniparkislovenije.si in knjiga Naravni parki Slovenije. Knjigo Naravni parki lahko kupite tudi na sedežu KP Ljubljansko barje v Notranjih Goricah.

Na Evrospki dan naravnih parkov  nas lahko obiščete v Ljubljani na Krekovem trgu 10 pred Slovensko tursitično informativnim centrom, kjer se bomo z različnimi delavnicami predstavili:

  • KP Ljubljansko barje (barjanska gibanica, najstarejše leseno kolo, varhu zakladov)
  • KP Kolpa (pletenje XXL odeje, uporabnost in odlike volne za človeka)
  • Pivška presihajoča jezera (prepoznavanje sledi gozdnih živali)

Preko informativnih gradiv pa bomo prestavili tudi ostale Naravne parke Slovenije.